Boldogabb, nyugodtabb és hatékonyabb munkát

A munkahelyi testmozgás oldja a stresszt és jobb kedvre derít

Boldogabbak, nyugodtabbak, és hatékonyabb munkára képesek azok az alkalmazottak, akik munkahelyükön szakíthatnak egy kis időt a testmozgásra - állapították meg brit szakemberek.

2008.12.19 12:06MTI

A Bristoli Egyetem kétszáz résztvevővel felmérést készített, amelynek keretein belül azt vizsgálták, milyen hatásai vannak az olyan munkahelyi "fitten tartó" szolgáltatásoknak, mint a kondicionálótermek, vagy a tornaórák. A testmozgástól feltöltődött alkalmazottak összpontosító képessége és megoldó készsége növekedett, lelkiállapotuk is nyugodtabbá vált - közölte a BBC hírszolgálata.

A kutatásban résztvevőket arra kérték, hogy saját tetszésüknek megfelelően válasszanak ki két napot a hét folyamán, amikor egy kérdőív segítségével feljegyzik hangulatukat és a munkájukban nyújtott teljesítményüket. Az egyik napon végezzenek testmozgást, a másikon azonban ne. "Közismert tény, hogy fizikai és mentális szempontból is számtalan egészségügyi előnye van a rendszeres testmozgásnak" - mondta a kutatás vezetője, Jo Coulson.

- "Ha az emberek megpróbálnának beiktatni aktív, testmozgással teli szüneteket a munkaidejükbe, akkor megtapasztalhatnák annak egész napra kiható jótékony hatását, és sokkal jobb lenne a teljesítményük. Ez pedig a mai rohanó világban mindig egy jó dolog" - tette hozzá a szakértő. A szakértők szerint a kutatás eredményei arra bátoríthatják a vállalatokat, hogy biztosítsanak ilyen típusú mozgáslehetőségeket dolgozóiknak.

A kutatók azt is hozzátették, hogy a The Sunday Times vasárnapi lap által 2006-ban készített 100 legjobb nagyvállalati munkahely ranglistájának a szereplői egytől-egyig biztosítanak ilyen fajta kikapcsolódási lehetőséget alkalmazottaiknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.