A férfiakat is érinti a mellrák

Mammográfia: férfiaknak is!

A 40 év fölötti nők manapság már meglehetősen nagy számban vesznek részt a mammográfiai szűrésben. A férfiakról azonban nem szokott szó esni e tekintetben, holott a mellrák 1 százalékban őket érinti.

2008.12.08 17:38medipress.hu

Az USA adatai szerint évente 40 000 nő és körülbelül 450 férfi esik a melldaganat áldozatául. Egy frissen kiadott tanulmány szerint a férfiak melldaganata is kimutatható mammográfiával vagy ultrahanggal. A mammográfia és az ultrahangvizsgálat szűrővizsgálati módszerek, melyekkel a daganat már korai stádiumban kimutatható, az időben elkapott daganat kezelése kecsegtetőbb eredményekkel jár, a terjedés megakadályozható.

"A férfiak körében nem terjedt el a mammográfia, általában nem ezzel a módszerrel veszik észre a daganatot, ezért sokszor a kezelést csak későn tudjuk elkezdeni” – mondta el Dr. Wei Tse Yang, a Texasi Egyetem rákkutató központjának orvosa. „Akkor fordulnak orvoshoz a férfiak, amikor a daganat már tapintható – ilyenkor sokszor már késő.

A gyors diagnózis és a gyorsan elkezdett kezelés kulcsfontosságú a daganatos megbetegedéseknél. A mammográfia és az ultrahang ezért rendkívül fontos vizsgálóeszközök - mondta Dr. Yang.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.