Többen isznak, mint narkóznak

Minden ötödik autós ittasan vagy drog hatása alatt vezet

A dél-afrikaiak jelentős hányada ül a volán mögé kábítószer és alkohol hatása alatt, derült ki egy közúti ellenőrzést segítő program eredményeiből.

2008.12.02 12:39medipress.hu

A Trimega Diagnostics, a hordozható DrogAnalizátor vizsgálóberendezés gyártója véletlenszerû drogtesztet végzett 22 főút mentén idén április és november között. Az alkoholos befolyásoltságot a szokásos szondával is mérték. A 269 vizsgált sofőr 19 %-ánál mutatták ki az alkohol vagy a kábítószer használatát. Összességében kétszer annyian voltak ittasak (28 %), mint ahányan narkotikumot használtak (14 %). A DrogAnalizátor a nyálból és a verejtékből mutatja ki a kokain, heroin, dagga, tik és esctasy jelenlétét.

A kábítószer mennyiségét nem tudja meghatározni, csak használatának tényét. Az alkohol után a leggyakrabban használt tudatmódosító szer volt az amfetamin (ecsatsy), a metamfetamin (tik) és a kokain. Az összes vizsgált kábítószer a központi idegrendszerre hat, ami károsan hat a vezetési képességre. Az ittas vezetés délután 5 körül egyre gyakoribb, csúcspontját éjféltájt és a hajnali órákban éri el. A kábítószeres befolyásoltság elsősorban este 8 után jelentkezett, de az egész nap során bármikor jelentkezhetett.

A próbaüzem a végrehajtó testületek és a Közbiztonsági Minisztérium közreműködésével zajlottak országszerte, hogy ezzel hívják fel az emberek figyelmét az ittas vezetésre, illetve, hogy kipróbálják a mérőmûszer hatékonyságát.

Akadályok


A Közbiztonsági Minisztérium két DrogAnalizátort rendelt, és a Biztonságosabb Nyári Szezon programjuk során fogják felhasználni. A Minisztérium állítása szerint a droghasználó autósok ellen ez alkalommal nem tesznek feljelentést, mivel az igazságügyi minisztériumnak még véglegesítenie kell a DrogAnalizátor eredményei alapján lefolytatandó eljárások menetét.

A vizsgálati eszköz önmagában nem szolgálhat majd a feljelentés alapjául, külön rendelkezések kellenek majd arra, hogy laboratóriumi tesztekkel támasszák alá az eredményeket. A Trimega azt javasolja, hogy ha valamelyik drogteszt pozitív lesz, a gyanúsítottak szállítsák egészségügyi intézménybe, vérvételre. Az eszköz leszûkíti a gyanúsítottak körét, így idõt és pénzt takarít meg.

"Nem baleset"

Világszerte Dél-Afrikában az egyik legmagasabb a halálos közúti balesetek aránya, a világ átlagának csaknem kétszerese. A költségvetésre ez évente több mint 42,5 milliárd rand terhet ró. "Az a szó, hogy baleset, bizonyos véletlenszerűségre, kiszámíthatatlanságra és sorsszerűségre utal, és ilyen minőségében egyáltalán nem megfelelő kifejezés." - mondta Avi Lasarow, a Trimega Diagnostics alapító tagja. "A közúti karambolok nagyon is ismert kockázati tényezőkből erednek. Ha valaki szándékosan alkohol és/vagy drog hatása alatt vezet, az már nem minősíthető balesetnek."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.