Felfedezés

Az aszpirin képes meggyógyítani a szuvas fogakat

Új kutatások szerint öngyógyító tevékenységet indít be a gyógyszer.

2017.09.15 16:19ma.hu
hirdetés

A nem megfelelő étkezés és a szegényes szájhigiénia kombinációja elkerülhetetlenül fogveszteséghez vezet. A fogszuvasodás először érzékenységhez, majd komoly fájdalmakhoz vezet, amit általában fogtöméssel lehet orvosolni. A belfasti Queens Egyetem kutató azonban arra jöttek rá, hogy a fogszuvasodás következményei visszafordíthatók, amennyiben a lyukakba aszpirint juttatnak.

A gyógyszer tehát alternatívát kínál a rothadó fogak helyreállítására azáltal, hogy fokozza a fogazatban található őssejtek funkcióját, így elindítja a sérült fogszerkezet regenerálódását. Az alacsony dózisú aszpirint alkalmazva az őssejtek jelentősen növelték az ásványosodást és a dentin kialakulásáért felelős gének megjelenését - ezek felelősek a fogak kemény szerkezetének kialakításáért, amit a szuvasodás tönkre tesz. Egyszóval, az aszpirin serkenti a fogakban található őssejteket, így az öngyógyulási folyamatokat, anélkül, hogy be kellene tömni a fogakat a hagyományos eljárásokkal.

Már csak azt kellene tökéletesre fejleszteni, hogy milyen adagokban és mikor hatékony a szer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.