A társadalom nagy része látászavaros

Kötelező a rendszeres szemvizsgálat

Mindenki családjában van érintett, hiszen hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak enyhe látászavara van.

2008.11.24 16:07ma.hu

Szemüveggel is csak kartávolságra lát a nők 5, a férfiak 3 százaléka és a társadalom elöregedésével ez a szám várhatóan tovább nő. Látásunk megóvásával mégis keveset foglalkozunk, holott szemvizsgálaton évente javasolt részt venni. A Fókuszban a Látás Program mai napon megrendezett sajtótájékoztatóján Prof. Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, a program szakértője beszélt a rendszeres szemvizsgálat fontosságáról és egyes látásproblémákról, Szák Erika, az Ofotért vezető optometristája pedig a jó korrekcióról és a lencsék típusairól. 

A sajtótájékoztatón a jelentkező újságírók ingyenes szemvizsgálaton vettek részt. Sokan hiszik, hogy tökéletes a látásuk, ennek tudatában ülnek az autóba, dolgoznak, majd amikor leülnek az ellenőrzőtábla elé, akkor derül ki, hogy nem látják a fekete vonal feletti számokat, amely pedig a jó látás kritériuma.

A jó látás napi teljesítőképességünkre és életvitelünkre is hatással van. Befolyásolja gyermekeink olvasási és tanulási képességét, a gépkocsivezetést, az információszerzésünk kényelmét és pontosságát. Rendszeresen ennek ellenére csak a népesség kis része vesz részt szemvizsgálaton. A rendszeres szemvizsgálat pedig már gyerekkorban ajánlott, felnőttkorban 45 éves kor után pedig évente célszerű részt venni, annál is inkább, mert negyven éves kor környékén elkezdődik látásunk természetes romlása. 

Látásunk ugyanis az életkorral egyenes arányban romlik. Születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni szemünk, 45 évesen már csak hármat korrigál. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz. Az alkalmazkodóképesség teljes hiányát 65 évesen érjük el, ebben a korban megnő a szürkehályog felbukkanásának veszélye. A szem sok, az egész testet érintő rendellenességekről is árulkodik, pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, de szemvizsgálattal kimutathatók a szürke- vagy zöldhályog és a maculadegeneráció kialakulásának tünetei is. Ha a távollátást nem fedezik fel idejében, már 3 éves kor körül, akkor elveszíthetjük térlátásunkat, a kezelés elmulasztása kancsalsághoz is vezethet. 

Nincs tehát olyan életkor, amikor felesleges a szemvizsgálat. AZ Ofotért – immár hatvan éve - a jó minőségű látáskorrekció és a tökéletes látás irányába elkötelezett vállalat. A Fókuszban a látás Programot 2008. júniusában is a célból indította el, hogy ismeretterjesztő tevékenységével felhívja a figyelmet a látás megőrzésének és a megfelelő korrekció kiválasztásának fontosságára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.