Utolsó pillanatban érkezett a segítség

Rákos gyermeket gyógyító intézet a csőd széléni

A Gyermekrák Alapítványhoz fordult segítségért Dr. Bakos-Tóth Márta orvos, a bakonyszücsi Rehabilitációs Intézet vezetője. Tízéves eredményes munkája vált volna füstté, ha az alapítvány nem nyújtja segítő kezét az intézmény felé a gyermekek megmentése érdekében.

2008.11.24 08:57MTI

A kért két és fél millió forintot már a bankba történő érkezését követő napon az APEH-hoz utalták, ugyanis a komoly anyagi gondokkal küzdő, minimális költségvetési támogatásból gazdálkodó intézmény a járulékok fizetésével volt elmaradva. Valamennyi rákos gyermeket gyógyító kórház és klinika orvosa pontosan tudja, hogy a rehabilitáció - mely része a szupportív (helyreállító) terápiának - mennyire fontos a rákból való gyógyuláshoz.

Rehabilitáció nélkül nincs gyógyulás a gyilkos kórból! Az intézetet már évek óta a gyermekonkológiai hálózat egyik állomásaként működik. A két és félmillió forintos tartozás kiegyenlítésére azonban nem számíthatott a kórházakra és az általuk létrehozott alapítványokra. A bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonában orvosok, szakápolók, pszichológusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy felejtessék a gyermekekkel a kezelések alatt átélt pokoli kínokat és szenvedéseket. Egy ilyen intézetnek nem szabad pénzhiány miatt megszűnnie.

A Gyermekrák Alapítvány átlátta az intézmény megszűnésének veszélyét, ezért a kérést követően kuratóriumi ülést hívott össze, ahol döntöttek a két és fél millió forint átutalásáról. Az alapítvány tizenegy éves működése alatt már számtalanszor bebizonyította, hogy mottójának megfelelően addig küzd egy gyermekért, míg annak szíve dobog. Most adományával nemcsak egy gyermek gyógyulását segítette, hanem egy egész intézményt mentett meg a megszűnéstől.

A rákos beteg gyermekeket támogató civil szervezetek azért alakultak, hogy segítsék a beteg gyermeket. Mindegyiküket ugyanaz a cél kell, hogy vezérelje, nevezetesen: civilként segíteni az ezer sebből vérző egészségügy e területét. Az alapítványok együttes, összefogó munkájával sokkal látványosabb eredményeket lehetne elérni, aminek első lépcsője, hogy egymást ne versenytársaknak tekintsék, hanem a célok eléréséhez partnereknek.

Ha ez így lenne, akkor egy ilyen országos hírű intézménynek nem kellett volna anyagi nehézségekkel küzdenie és pénzhiány miatt eljutni arra a pontra, hogy nem tudják folytatni megkérdőjelezhetetlen fontos feladatukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.