Vércsoport diéta

Amilyen a vércsoportod, olyan legyen a diétád!

A vércsoport diétát két amerikai orvos James és Peter D'Adamo fejlesztette ki, praxisuk során levont következtetésekből és tapasztalatokból. Megfigyelték, hogy még egyes étrendek egyesekre gyógyítólag hatnak, addig másoknak kifejezetten károsak.

2008.11.14 08:51kulinarisvilag.hu

A magyarázatot pedig a vércsoportok különbségében találták meg. Ugyanis genetikailag meghatározott szükséglet határozza meg, hogy mely ételeket szeretjük és melyeket nem, ez pedig egész életünk során végig kísér. Emellett a vércsoportunktól függ az is, hogy az elfogyasztott táplálékot, mennyire hatékonyan tudjuk lebontani. A vércsoport diéta elsősorban nem a felesleges kilók leadását célozza meg, inkább az egészséges életmódot. Ám a vércsoport figyelembe vétele elősegíti a sikeres fogyást.

0-ás vércsoport:

Bátran fogyasztható:

Húsfélék: borjúhús, marhahús, vad, bárány, nyúl
Halak: ponty, sügér, hering, lazac, pisztráng, makréla, tonhal, szardínia Tejtermék: kecskesajt
Gyümölcsök: füge, szilva, ringló, alma, ananász, barack, körte,
Zöldségek: brokkoli, articsóka, saláta, fokhagyma, karalábé, póréhagyma, bab félék, zöldborsót, édeskömény, újhagyma, tök, paraj
Rizs
Gabonafélék: Árpa és rozskészítmények
Dió, tökmag
Fűszerek: bármelyik zöldfűszer, petrezselym, fokhagyma, kömény, cayenne bors, gyömbér, kurkuma, koriander, paprika, mustár, tárkony Gyógynövények: komló, csipkebogyó, vasfű, bodza, hársfavirág, borsmenta, zsálya, cickafark

Kerülendő:

Húsfélék: liba, kacsa és mindenféle füstölt
Halak: füstölt lazac, tintahal, ecetes hering, kaviár
Tejtermékek: Mindennemű tehéntejet és tejterméket
Gabonafélék: a búzából készített
Zöldségek: padlizsán, avokadó, gomba, káposzta, karfiol, olajbogyó, kukorica
Gyümölcsök: eper, szeder, narancs, mandarin, sárgadinnye, kókusz Fűszerek: fehér és fekete bors, szerecsendió, vanília, fahéj, borecet
Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort

A vércsoport:

Bátran fogyasztható:

Halak: ponty, folyami sügér, tőkehal, pisztráng, szardínia, makréla, nyers lazac
Mindennemű szójafélét
Lencse és babféleségek
Tejtermékek: kecsketej, kecskesajt, szójatej és szójasajt
Rizs
Zöldségek: articsóka, laskagomba, brokkoli, káposzta, karalábé, fokhagyma, póréhagyma, tök, torma
Gyümölcsök: sárgabarack, szilva, ringló, citrom, áfonya, meggy, mazsola, szeder, gréfrút, cseresznye
Len- és olívaolaj
Dió, földimogyoró, tökmag
Fűszerek: minden zöldfűszert, petrezselyem, fokhagyma, mustár, gyömbér Gyógynövények: kamilla, ginszeng, csipkebogyó, orbáncfű, galagonya Kávé

Kerülendő:

A húsféléket minden formában
Halak: harcsa, csuka, hering, angolna, rák, füstölt lazac, a tintahal, nyelvhal, kagyló, osztriga, kaviár
Tejtermékek nagy része
Zöldség: krumpli, csicsóka, csicseriborsó, vörös bab, kínai kel, padlizsán, csiperkegomba, káposzták, paprikafélék, paradicsom,
Gabonafélék: durum liszt, teljes kiőrlésű lisztfélék, búzapehely, búzacsíra, búzakorpa
Gyümölcsök: sárgadinnye, rebarbara, mangó, mandarin, banán, papaya, Az olívaolaj kivételével az összeset
A kesudiót és a pisztáciát
Fűszerek: a bors, kapribogyó, borecet

B vércsoport:

Bátran fogyasztható:

Húsfélék: vad, bárány, nyúl, ürü, Halak: hering, tőkehal, folyami sügér, lepényhal, pisztráng, lazac, makréla, szardínia, kardhal
Tejtermékek: szinte bármit
Szójaféléket
Gabonafélék: köles, zab, rozsfélék, rizsliszt
Zöldségek: zöldborsó, zöldbab, brokkoli, padlizsán, kínai kel, karfiol, fokhagyma, poré hagyma, fejes káposzta, karalábé
Gyümölcsök: alma, körte, ananász, barack, eper, málna, áfonya, bodza, dinnye, szilva, szőlő
Halolajat, olíva és lenmagolajat
Fűszerek: bármely zöldfűszer, curry, cayenne bors, szegfűszeg, gyömbér, kömény, kardamom, kurkuma, torma, paprika, szerecsendió, mustár, sáfrány, vanília
Gyógynövények: mentát, zsályát, cickafarkot

Kerülendő:

Húsféle: liba, kacsa, csirke, tyúk, sertés
Halak: angolna, osztriga, hering, kagyló, lazac füstölve, tintahal Tejtermékek: penészes sajtok, ömlesztett sajtok, tejes fagylalt
Gabona félék: kukoricaliszt, hajdina
Zöldségek: kukorica, tök, avokádó, retek, paradicsom
Gyümölcsök közül: gránátalma, rebarbara Kukorica-, repce- és szezámolaj
Minden mag és dió
Fűszerek: bors, fahéj
Gyógynövények: komló, martilapu, hársfavirág

AB vércsoport:

Bátran fogyasztható:

Húsok: nyúl, pulyka, bárány
Halak: csuka, ponty, pisztráng, harcsa, tonhal, lazac, nyelvhal, tőkehal, kaviár
Szójafélék
Tejtermékek: sovány tehéntej, savó, eidami sajt, ementáli, gouda, kecsketej és -sajt
Gabona félék: rizs minden fajtája, zab, a búza bármely fajtája
Zöldségek: a hazaiak közül a tököt leszámítva bármelyiket
Gyümölcsök: az itthon honosak bármelyike – a rebarbarán kívül
Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaj
Földimogyorót
Fűszerek: az összes zöldfűszer, gyömbér, torma, curry, fokhagyma, kömény, kurkuma, szerecsendió, pirospaprika, sáfrány, mustár, vanília, fahéj
Gyógynövények: vasfű, kamilla, bodza, ginszeng, zsálya, borsmenta, galagonya

Kerülendő:

Húsok: baromfi, borjú, marha, sertés, szarvas, őz hús
Halak: kagylók, lazac füstölve
Tejtermékek: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt
Hüvelyesek
Gabona félék: a kukorica
Gyümölcsök: banán, narancs, mango, gránátalma
Zöldségek: olajbogyók, retek
Olajak közül: sáfrány, szezám kukorica olaj
Magvak: tökmag, mogyoró
Fűszerek: bors, borecet, kapribogyó
Mindenféle égetett szeszt
Gyógynövények: szennalevél, fekete tea

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.