Előzzük meg az időskori szembetegséget

Antioxidánsok a sejtek védelmében - 1. rész

Tudományosan alátámasztott tény, hogy korszerű, minőségi táplálkozással - melynek rendkívül fontos része a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás - szervezetünk hozzájuthat a szükséges mennyiségű antioxidánsokhoz.

2008.11.12 12:30MDOSZ

A táplálkozási tényezők szerepe az időskori szembetegségek megelőzésében

Napjainkban, elsősorban a fejlett országokban hatalmas népegészségügyi problémát jelentenek az időskori degeneratív szembetegségek (pl. a központi éles látást szolgáló sárga folt károsodása). A jelenség hátterében az áll, hogy az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a sárga foltban a lutein és zeaxantin szint koncentrációja, melynek következtében a szem fotoreceptorai könnyebben sérülnek.

Az említett anyagok az antioxidáns (sejtvédő) hatású karotinoidok családjába tartoznak, a szemben hatékony szűrőként működnek a nagy energiájú és ezért agresszív szemkárosító hatású kék fénnyel szemben. Közömbösítik a sugárzás hatására keletkező, a sejtek pusztulásához vezető szabadgyököket. A karotinoidok elsősorban az intenzív színű (élénkpiros, sárga, sötétzöld, bíborszínű) zöldségek és gyümölcsök, pl. paradicsom, paraj, sütőtök, sárgarépa, cékla, kukorica, sárgabarack, sárgadinnye, illetve ezek leveinek fogyasztásával jutnak be szervezetünkbe.

Ebből az élelmiszercsoportból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján naponta legalább 40-50 dekányi mennyiséget kellene elfogyasztanunk. Természetesen a táplálkozás minőségének hatása van a szem lutein és zeaxantin koncentrációjára is, a felmérések eredményei szerint azonban a szükséges antioxidáns mennyiség, a táplálkozási hibák következtében, az esetek nagy részében nem jut be szervezetünkbe. Pedig a szakemberek véleménye szerint a luteinben és zeaxantinban gazdag étrend fogyasztásának lényeges szerep jut az időskori degeneratív szembetegségek megelőzésében (is).

A kutatások során terápiás, prevenciós lehetőségként felmerült az említett antioxidások étrendkiegészítők formájában történő használata is, azonban e területen még további vizsgálatok elvégzése szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.