Szex menopauza után

A tesztoszteron tapaszok növelik az idős nők libidóját

A menopauza utáni korban levő nők szexuális életét szerény mértékben ugyan, de javította a nagy mennyiségű férfi nemi hormont tartalmazó tesztoszteron tapasz.

2008.11.10 15:13medipress.hu

A tanulmányban résztvevő nők a tapasz használata előtt átlagosan havi 2,5 kielégítő szexuális eseményről számoltak be. A legnagyobb dózist kapó önkéntesek havonta ezenfelül 2,1 eseményről számoltak be, ami jelentős különbség a placebo csoporthoz képest, akik átlagosan kevesebb, mint havi 1 többlet eseményt jelentettek. Azoknak a nőknek, akik vissza akarják fordítani az idő kerekét, számolniuk kell azzal, hogy a szőrnövekedésük megerősödhet a kezeléstől. „A legtöbbjükben csak enyhe szőrnövekedés fokozódás volt tapasztalható” - mondta dr. Susan Davis, a kísérlet vezetője.

Valószínűleg nem is zavarta őket annyira, mert ha zavarta volna, akkor visszautasították volna a kezelést” - tette hozzá. A két éves követés során a hormonnal kezelt 534 nő közül négynél emlőrákot diagnosztizáltak, a kontroll csoport 277 tagja közül egyiküknél sem történt megbetegedés. Dr. Davis szerint az emlőrákos esetek nagy valószínűséggel nem hozhatók kapcsolatba a kezeléssel. A 4 beteg közül kettőnél a daganat már egyértelműen a vizsgálat megkezdése előtt elkezdett növekedni és a tapasszal végzett korábbi vizsgálatok sem fedtek fel kapcsolatot a hormonkezelés és az emlőrák kialakulása között

Az Indiana Egyetem munkatársa, dr. Julia Heiman kommentárja szerint az eredmények alátámasztják azt a korábbi megfigyelést, miszerint a tesztoszteronnak pozitív hatása van a szexuális életre. „Ugyanakkor a tények mindaddig óvatosságra intenek minket a tesztoszteron használatával kapcsolatban, amíg többet meg nem tudunk a hormon emlőrákkal való lehetséges kapcsolatáról” - írta dr. Heiman. Minden nő a menopauza utáni szexuális késztetés csökkenésről számolt be, aminek vagy természetes oka volt, vagy sebészi beavatkozás idézte elő.

Dr. Davis szerint a nők úgy gondolkoznak, hogy: „Még túl fiatal vagyok ehhez”, „Sok év áll még előttem a kapcsolatomban”, „Ez fontos nekem”. A potencianövelő kék pirulákat és más hasonló hatású gyógyszereket használó férfiak havonta egy kielégítő eseménnyel kapnak többet szerinte, a nők a tesztoszteronnal kettőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.