Vírus

Zikaláz - Jelentéskötelezetté válik a fertőzés Magyarországon

Aalamennyi egészségügyi szolgáltató, amely mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megerősített zikalázat diagnosztizál, azt a vonatkozó rendelet szerint, meghatározott adattartalommal le kell jelentse a megbetegedés helye szerint illetékes megyei kormányhivatal járási hivatala népegészségügyi osztályának.

2016.05.19 14:49MTI

Június 1-jétől jelenteni kell az esetleges magyarországi zikavírusos eseteket - tájékoztatta az országos tisztifőorvos körlevélben a magyar egészségügyi intézményeket.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb hírlevele szerint valamennyi egészségügyi szolgáltató, amely mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megerősített zikalázat diagnosztizál, azt a vonatkozó rendelet szerint, meghatározott adattartalommal le kell jelentse a megbetegedés helye szerint illetékes megyei kormányhivatal járási hivatala népegészségügyi osztályának.

A hírlevél emlékeztet arra, hogy a nagy esetszám következtében a zikavírus kapcsolatos ismeretek folyamatosan bővülnek, és új, a kórokozóval összefüggésbe hozható klinikai megjelenési formák, szövődmények váltak ismertté, a szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

A megfigyeléses és a különböző vizsgálatok eredményei alapján a WHO március 31-i helyzetértékelésében megállapította: erős a tudományos konszenzus arról, hogy a zikavírus-fertőzés microcephaliát (kisfejűség), Guillain-Barré-szindrómát (perifériás idegnél egyidejűleg jelentkező működési zavar) és egyéb neurológiai megbetegedéseket okozhat.

Számos európai országban diagnosztizáltak már a nemzetközi utazások révén behurcolt zikalázat. Nem kizárt, hogy Magyarországra is eljuthat a járvány által érintett területen fertőződött személy - olvasható az OEK hírlevelében. Tekintettel arra, hogy ez az esemény járványügyi veszélyt jelenthet Európa állampolgáraira, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásokat tett a betegség megelőzésére, illetve további terjedésének gátlására. A hatékony járványügyi felügyelet érdekében a központ kezdeményezte az EU-tagországokban a megbetegedések bejelentését.

Az országos tisztifőorvos levele kitér továbbá a beteggel és a környezetével, valamint a fertőzésnek kitett várandós nőkkel kapcsolatos járványügyi teendőkre is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.