Le a nassolással!

Mellrákot kockáztat az éjszakai falatozó

Legalább 13 órának kellene eltelnie a vacsora és a reggeli között a mellrákot túlélt nők esetében, hogy a betegség visszatérésének esélyét csökkentsék - áll egy friss tanulmányban.

2016.04.21 18:00ma.hu

A több mint 2.400, 27-70 év közötti, a mellrák korai szakaszában járó nő adatait vizsgáló kutatás során megállapították, hogy azok a hölgyek, akik éjszakai falatozásra adták fejüket 36 százalékkal nagyobb volt a betegség újbóli kialakulásának esélye. Ugyanakkor arra vonatkozóan nem találtak adatot, hogy a vacsora és a reggeli közötti idő befolyásolná azt, hogy a betegségnek milyen kimenetele lesz.

Ruth Patterson, a University of California in San Diego kutatócsapatának vezetője szerint a két étkezés közötti idő kitolása egyszerű védekezési módszer a betegség újra kialakulásával szemben. „Az egyik ok amiért pozitívan érzünk ezzel kapcsolatban mert az étkezi szokás sokkal egyszerűbben kezelhető” – mondta Patterson, aki szerint könnyebb kitolni a két étkezési időt mint kalóriaszámokkal dobálózni ami például teljesen átalakíthatja a vásárlási és főzési szokásokat, ez pedig komoly nehézséget jelenthet a betegséget túlélt nők számára.

Gretchen Kimmick, a Duke Cancer Institute onkológusa szerint sem szabad az eredményeket figyelmen kívül hagyni, hiszen megerősítik azt a nézetet, hogy a több alvás és a hosszabb „böjt” jót tesz az egészségnek.

Patterson szerint a kutatás eredményeit több tényező is befolyásolta. A késői étkezés például sokkal rosszabb minőségű alvást eredményez és a vércukorszintre is hatással van. A glükózt tartalmazó hemoglobin A1c jelentős csökkentést mutat a szervezetben minden koplalással töltött két óra után. Ennélfogva Pattersonék úgy vélik, a késői falatozás elhagyása más betegségek, például diabétesz, szív és érrendszeri panaszok illetve egyes ráktípusok kialakulásának esélyét is csökkentik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.