Tudomány a hiedelmek hátterében

Afrodiziákumok - a vágyak és a testi örömök fokozására (2. rész)

A testi vágyak fokozásának lehetőségei iránti érdeklődés és próbálkozás az emberiséggel gyakorlatilag egyidős. Ez természetes is, hiszen a nők és férfiak legfontosabb feladatainak egyike a fajfenntartás, amihez a táplálkozás és a szexualitás elengedhetetlenül szükséges.

2009.08.03 07:34MDOSZ

A mai táplálkozástudományi ismeretek és fejlett kutatási módszerek segítségével viszonylag könnyen kimutatható, hogy van-e alapja a több évezrede létező hiedelmeknek, babonáknak. Az egészséges szexuális étvágyhoz szükség van a szexuális működést befolyásoló hormonok és szervrendszerek, az érrendszer, az emésztőrendszer, az idegrendszer kiegyensúlyozott, egészséges működésére, valamint a lelki egészségre, lelki harmóniára.

Az tudományosan már régóta bizonyított, hogy a szexuális élet nagyrészt a hormonok működésének függvénye, amelyek fehérjékből (aminosavakból) épülnek fel. Éppen ezért olyan táplálkozással, amelyben tudatosan figyelnek az elfogyasztott ételek megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje-összetételélre, a meghatározó hormonok működése, így a szexuális aktivitás is fokozható. Ezért tulajdonítanak vágyserkentő hatást a különféle tengeri halaknak, osztrigának, kaviárnak, homárnak, sajtoknak, bizonyos csonthéjasoknak (dió, mogyoró, mandula), tejtermékeknek, tojásnak.

Bizonyított az is, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek a húgyúti és ivarszerveket erősítő, vagy a központi idegrendszernek a szexualitásért felelő régióit izgató anyagokat tartalmaznak, illetve fokozzák a szexhormonok termelését. Ide soroljuk a nagy zink-, magnézium-, foszfor-, kálium-, kalcium-, vas-, és A-vitamintartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszernövényeket, tejtermékeket, egyéb élelmiszereket. Például a petrezselyem elsősorban nagy káliumtartalmának köszönhetően serkentőleg hat a vesék, illetve a vizeletkiválasztó-rendszer egészségének működésére.

Éppen ezért fogyasztása javallott, különösen azoknak a férfiaknak, akik merevedési problémákkal küzdenek, mivel a petrezselyem apiol tartalma révén izgatólag hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz, így erősíti a merevedési reflexet. A legújabb kutatások szerint a görögdinnyében található magas citrullin (aminosav) hasonló hatást fejt ki, mint a potenciazavarokat kezelő szerek.

Az egészséges szexualitás csak egészséges immunrendszer mellett létezik. A védekező rendszert az életfontosságú vitaminokat és ásványianyagokat tartalmazó élelmiszerekkel tudjuk erősíteni. A sok vitaminnal és ásványianyaggal rendelkező zöldségeknek, gyümölcsöknek jelentős antioxidáns, azaz védő hatásuk van.

Az ételekben lévő ásványianyagok és vitaminok jótékonyan segítik leküzdeni a fáradékonyságot is, növelik a szellemi aktivitást, aminek hatására nő a szexuális kedv. Ide tartozik többek közt a zeller, petrezselyem, spárga, padlizsán, görögdinnye, banán, citrus-félék, avokádó, vöröshagyma, szezámmag. Az erek rugalmassága, tágulékonysága szintén befolyásolja a nemi aktivitást, a merevedés időtartamát, illetve az orgazmuskészséget.  Épp ezért olyan élelmiszerek tudatosan fogyasztása is javasolt, amelyek kifejezetten az érrendszerre hatnak.

A Ginkgo biloba, a gyömbér, a fokhagyma, a bors, borsikafű, fahéj hatására a vér a nemi szervekbe áramlik, a véredények fala kitágul. A fokhagymának az érfalak védelmén túl számos egészségvédő hatása van.

Az ókori görögök és rómaiak hittek a fokhagyma testi erőt növelő hatásába, de a magyarok is csodaszerként tekintettek rá a múltban. A növényi fűszerekben lévő illóolajok, egyéb összetevők szintén hozzájárulnak az erek kitágulásához, a vérkeringés fokozásához. Ilyen hatású fűszerek, fűszernövények például a fahéj, szegfűbors, chili, sáfrány, rozmaring, gyömbér, koriander, ánizs, szerecsendió, borsos menta, továbbá a méz.

Az idegrendszer kiegyensúlyozott működése szintén jelentősen befolyásolja az egészséges szexualitást. A zellerben található esszenciális olaj például kifejezetten nyugtató hatással bír az idegrendszerre. A bazsalikom nyugtatólag hat az idegrendszerre, és csökkenti vagy megszünteti a fejfájást is. A füge, a Ginkgo biloba fokozza a koncentrációt. A kedélyállapotra ható, más néven pszichotróp élelmiszer-alkotóelemek segítik a szexuális ráhangolódást, javítják a hangulatot.

Ebbe a csoportba tartoznak a koffein és teobromin tartalmú ételek, élelmiszerek. A kakaóban, így a kakaót tartalmazó csokoládékban lévő teobromin boldogságérzetet és megelégedettséget kelt. Casanova például szívesebben ivott egy csésze forró csokoládét, mint egy pohár pezsgőt. Montezuma azték uralkodó pedig csokival kínálta azokat a lányokat, akiket el akart csábítani. Vagy gondoljuk a "Csokoládé" című filmre, amelyet áthat a csokoládé erotikája. A vaníliarúd tele van hangulatfokozó illóolajjal.

A bódító hatású szerek, mint például az alkohol és egyes feszültségoldó gyógynövények a központi idegrendszer működését befolyásoló hatásukon keresztül gerjeszthetik a nemi vágyat. Az alkohol serkentő hatásáról már Shakespeare is írt, méghozzá bölcsen figyelmeztetve "fölgerjeszti a vágyat, ám lerontja a teljesítményt". Tehát csak mértékkel fogyasztandó, ami teljesen egybeesik az orvosi irányelvekkel is. Hosszabb távon ezek az "ajzószerek" inkább csökkentik a nemi működést, és károsítják az egészséget is, ezért rendszeres alkalmazásuk ellenjavallt.

Egy ilyen anyag írásánál, ahol a téma szerteágazó volta miatt a teljességre csak törekedni lehet, mégsem tehetjük meg, hogy a tudományos érveken túl nem beszélünk a vágyak és a boldogság elérésének lelki oldaláról. Mert az egészséges szexualitáshoz, és a szeretkezés által okozott testi-lelki kielégülés megéléshez épp úgy elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott lélek. A léleknek szükséges feltételeket néha nehezebb megadni, mint elfogyasztani egy vágyfokozó spárgakrémlevest, mert sokan vagy nem tanulták meg ennek lehetőségeit, vagy nem tartják fontosnak alkalmazni, amit megtanultak.

A megfelelő ráhangolódás elengedhetetlen kellékei közé tartoznak a nyugtató vagy éppen bódító illatok, az érzéki zene, a sejtelmes fények, a megfelelő hőmérséklet, a szépen megterített asztal, a hangulatos, tiszta helyiségek, a másik fél iránt tanúsított figyelmesség, kedvesség, megértés, szeretet, szerelem.

Gyakorlatilag ugyanezeket a gondolatokat tükrözi egy amerikai táplálkozástudományi professzor mondása, ami leegyszerűsítve így szól: "A jó étel és a szex tulajdonképpen olyan, mint a kulcs és a zár, ráadásul mindketten az emberi szükségletek alapvető forrásai. A jó érzéssel elfogyasztott étel kiszabadítja a szexualitás elzárt területeit. S hogy ezek után mi a titok? Nem mindig az a lényeg, hogy mi az, amit elfogyasztunk, hanem sokkal inkább az, hogyan készítjük és hogyan tálaljuk."

Van, aki esküszik a szerelmi serkentő szerek, az afrodiziákumok hatékonyságára, van, aki csak legyint rá, de zárjuk azzal ezt a cikket, hogy minden lehet afrodiziákum, ami az egészségünket szolgálja, és jól esik testünknek, lelkünknek, javítja közérzetünket!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.