A gyermek- és iskolai étkeztetés szabályairól

Több tápanyag és vitamin kellene a menza ételekbe

Az iskolai és gyermekétkeztetés jogi szabályozásának áttekintését szorgalmazta az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz egyetért azzal, hogy el kell mozdulni a közétkeztetés kérdésében, ám szerinte nem sajtótájékoztatókra lenne szükség, hanem tettekre.

2008.01.14 13:35MTI

Kifejtette: 2002 óta a kormány ingyenes étkeztetést biztosít a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek. 2007-ben 30 ezer bölcsődés, 110 ezer óvodás és 100 ezer általános iskolás kapott ingyenes étkezést. 2007. szeptember 1-től már nem csak az első négy osztályba járóknak, hanem az ötödikeseknek is jár az ingyenes étkezés. Tavaly nyári étkeztetésre a kormány 1,4 milliárd forintot fordított, 1437 önkormányzatnál 70 ezer gyermek kapott egy héten át ingyenesen étkezést. Az iskolatej programban 345 ezer tanuló részesül.

Koszorús László, a Fidesz szakpolitikusa reagálásában közölte: a fiatalok egészsége nem lehet pártpolitikai kérdés, így a Fidesz egyetért azzal, hogy el kell mozdulni a közétkeztetés a kérdésében, azzal viszont nem értenek egyet, hogy az MSZP csak sajtótájékoztatókat tart, utána nem viszont nem történik semmi. A fideszes képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, el kell gondolkodni azon, hogy nyugat-európai példák alapján az iskolák számára a gyerekek napi szükséges energiabevitelét megalapozó menüt állítsanak össze.

Mint mondta, Magyarországon a 18 év alattiak közül minden harmadik fiatal túlsúlyos, amire megoldás lehetne az élelmiszerjelölési rendszer bevezetése. Ennek lényege, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek, chips-ek, kólák, csokoládék csomagolásán felirat figyelmeztetné a fogyasztót: nagy mennyiségben elhízást okozhat. Koszorús László emlékeztetett arra, hogy a Fidelitas országgyűlési képviselői erről még tavaly nyáron határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, azonban ezt a kormánytöbbség nem támogatta az egészségügyi bizottságban. A képviselő szerint az iskolai büfékből is kitilthatnák az ilyen hízlaló élelmiszereket, valamint legalább évente két osztályfőnöki órán lehetne foglalkozni az egészséges táplálkozással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.