Nem csak finom, hanem tápláló is

10 dolog, amit biztos nem tudtál a gyümölcsturmixról!

Banánból, tejből, joghurtból, és egyéb fincsi összetevőkből álló finomság. És most mindaz, amit eddig biztosan nem tudtál róluk...

2008.10.25 13:37kulinarisvilag.hu

1. 1973-ban nyílt meg az első gyümölcsturmix- bolt New Orleansban. Az ötlet a tulajdonostól eredt, aki élelmiszerallergiája miatt találta ki a recepturát. A turmix így az USA-ból indult hódító útjára Anglia felé. Európában a 2000-es évek körül váltak igazán ismertté, népszerűségük azóta is nő.

2. A klasszikus gyümölcslevektől eltérően a turmixokhoz friss darabolt gyümölcsöket tesznek a turmixgépbe gyümölcslével kombinálva, míg a megfelelő állagot elnyerik. (Az eredeti elnevezés is erre utal. Smoothy- krémes). Mivel a Smoothy kifejezés nem védett márka, ezért ma már rengeteg készül mindenféle hozzáadott cukorral, tartósítószerrel is, ezért mindig olvassuk át az összetételt.

3. A turmix egyik kedvenc összetevője a banán, mivel az italt krémessé teszi. Szintén fontos összetevők a gyümölcsök, joghurt, tej, zöld tea vagy akár a csokoládé és a zöldségek. A banán azonban pl. a sportolók számára nagyon hasznos, mivel rengeteg magnéziumot tartalmaz és egy órával tréning előtt ellazítja az idegeket is.

4. A boltban kapható gyümölcspürék 65- 86 C foknál kerülnek pasztörizálásra, így tartósabbak lesznek, bár az is igaz, hogy sok tápértéket veszítenek el. Azonban fontos tudni, hogy 4- 6 hét után fogyasztásuk hűtés esetén sem ajánlatos.

5. Télen kifejezetten előnyös a gyümölcspépek fogyasztása, mivel azok akár nyári idényben leszüretelt gyümölcsöket is tartalmazhatnak és még mindig több vitamint tartalmaznak, mint a télen elérhető gyümölcsök. Nagyon jók a mirelitekből készült turmixok is, melyek szintén egészségesebbek, mint a télen kapható távoli országokból érkezett félig érett gyümölcsök.

6. Már napi két narancs fogyasztása fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. Ezen szabadgyök ellen védő finomság véd a stressz, a dohányzás, a káros környezeti, vagy a túl gyakori szoláriumlátogatások okozta negatív hatások ellen is. Szintén fontos: a limonen nevű aromaanyag segíti a máj tisztulását.

7. A turmixoknak sajnos igen alacsony a zöldségtartalma. A színes zöldségek hihetetlen magas mértékben tartalmaznak mindenféle értékes tápanyagot. A legjobb, ha a turmixhoz adunk 1 csepp olajat is, mivel az A-, D-, E- vitaminok csak így épülhetnek be a szervezetbe.

8. Aki kissé másnapos, ajánlatos, ha iszik egy kis gyümölcspépet némi gyömbérrel és citrommal, mivel ezek igazi fegyverként hatnak a fejfájás ellen. A koncentrációt segíthetik pl. a piros bogyós gyümölcsök.

9. Az alma tartalmazza szinte a legtöbb vitamint, és annak is a héja,- amit azonban a krémesség kedvéért szívesebben távolítanak el a turmixkedvelők.

10. A legjobb a turmix elkészítéséhez egy turmixgép vagy egy botmixer. A krémesség kedvéért mixeljünk tömör gyümölcsöket, mint a mangó, körte, alma némi friss gyümölcslével vagy sok vizet tartalmazó gyümölccsel, mint a kivi, dinnye vagy a bogyós gyümölcsök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.