Gyógyíthatatlan betegségben szenved

Egy nő "illata": rothadt halszag szindróma

Halszagszindrómát diagnosztizáltak egy ausztrál nőnél, aki már 30 éve szenved a belőle áradó, megmagyarázhatatlan bűztől ritka genetikai probléma okán.

2008.10.22 16:05MTI

Az orvosok ez idáig nem vették komolyan a 41 éves nő panaszait, mondván azok csak neurotikus zavaraiból fakadnak. A páciensnél megállapított trimetilaminuria nevű betegség gyógyíthatatlan, és fizikai tünetei között szerepel a veríték, a lehelet, valamint a vizelet szagának kellemetlen, halszagra - ráadásul rothadó haléra - emlékeztető elváltozása.

A TMA, olyan genetikai mutáció, amely miatt a test túl sok trimetilamint, egy, a halakban megtalálható anyagot termel. Bizonyos ételek fogyasztása, gyógyszeres kezelés, illetve egyes hormonok súlyosbíthatják a beteg állapotát.

A szégyen, a szorongás és az alacsony önbecsülés érzetével eltöltött iskolai évek alatt, az akkor még fiatal lány először 17 évesen, majd az elkövetkezendő 20 év során számtalan alkalommal fordult orvoshoz problémája miatt. Most, hogy már ismeri betegségét, az ausztrál nő rátalált egy internetközpontú támogatási alapítványra, és genetikai konzultáción fog részt venni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.