Cannabis

Akár itthon is bevethetik az orvosok a marihuánát

Hazai toxikológusok szerint a magyarországi felülvizsgálat teljesen felesleges, hiszen számtalan országban már nemcsak tesztelték, hanem hosszú évek óta hatékonyan alkalmazzák is a cannabist.

2015.12.03 08:17ma.hu

Már Magyarországon is vizsgálják a gyógyításban felhasználható cannabis orvosi alkalmazásának lehetőségét - írja az egészségügyi államtitkárságra hivatkozva a Népszabadság.

A szert a világ több országában is eredményesen használják a szklerózis multiplex, a rákbetegség sugárterápiáját kísérő hányingerek, rosszullétek enyhítésére, a gerincsérülésekből eredő fájdalmak, valamint a kóros szemnyomás mérséklésére.

Több ország azért óvatos a cannabis bevezetésében, mert attól tartanak, hogy engedélyezésével drogturizmust indítanának el, annak ellenére, hogy az eddigi példák ezt az aggodalmat nem igazolták.

Hazai toxikológusok szerint a magyarországi felülvizsgálat teljesen felesleges, hiszen számtalan országban már nemcsak tesztelték, hanem hosszú évek óta hatékonyan alkalmazzák is a cannabist. A párhuzamos vizsgálatok csak időhúzáshoz vezetnének.

A cannabis hatvannál több gyógyhatású anyagot tartalmaz, 1937-ig idegnyugtató szerként hivatalosan forgalomban volt. Idehaza a marihuána orvosi célú alkalmazásának megítélésében az orvosok és a jogászok véleménye is megosztott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.