Arcátültetés-műtét

Mindig is tűzoltó szeretett volna lenni, most odaadta az arcát egynek

Patrick Hardison önkéntes tűzoltó komoly égési sérüléseket szenvedett, mikor egy égő házban kutatott egy nő után. Most új arcot kapott az egyik legkiterjedtebb méretű arctranszplantációnak köszönhetően.

2015.11.16 19:34ma.hu
Screenshot

Ilyen nagy méretű arcátültetés aligha volt még az orvostörténelemben, a torz külsejű lánglovag most azonban új életet kezdhet.

Patrick Hardison arca és feje még 2001-ben égett meg súlyosan, mikor egy égő házban egy nő után kutatott, és ráomlott a lángoló épület. Mint kiderült, a nő nem tűnt el, a közelben pecázott. A donor a 26 éves David Rodebaugh New York-i művész és bicikliversenyző, aki egy brooklyni baleset következében belehalt sérüléseibe. Édesanyja döntött úgy, hogy felajánlja az arcát a műtéthez, mint mondta, a fia mindig is tűzoltó szeretett volna lenni.

Screenshot

Dr. Eduardo Rodriguez, aki az operációt vezette egy New York-i kórházban, elmondta, hogy eddig ez volt a legsikeresebb olyan arcátültetés, ami ekkora területet fedett le. Hardison több mint 70 műtéten esett át, mielőtt a 26 órás arctranszplantációját elvégezték.

Hardison azt nyilatkozta egy lapnak, hogy a gyerekek sikítva-sírva rohantak el, ha meglátták: "Ez rosszabb, mint haldokolni" - mondta. "Évekkel ezelőtt még azt gondoltam, hogy meg fogok halni, de azt sosem hittem volna, hogy egyszer majd itt ülök egy új arccal."

A műtétnek köszönhetően nem csak új arca lett a férfinak, hanem skalpja, fülei és fülcsatornái is megújultak. Elképzelhető, hogy még az év vége előtt elhagyhatja a kórházat.


Screenshot


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.