Nébih

Egeret is találtak a ellenőrök a szaloncukor alapanyagában

A helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő-kölcsönzés, illetve vállakozási szerződés alapján.

2015.10.27 10:14MTI
Forrás: Youtube

Lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve jelöletlen alapanyagokat és termékeket találtak az ellenőrök egy szaloncukorgyártó üzemben a Pest megyei Örkényben, a cukormasszában a vizsgálat idején egy egér fulladozott - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

A közlemény szerint a Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös ellenőrzést tartott egy örkényi szaloncukorgyártó üzemben október közepén.

A termékeket takarítatlan helyiségekben, koszos, rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targoncát is tároltak. Az üzemben rovarokat - legyeket, méheket - és rágcsálókat is találtak az ellenőrök. Hiányos volt a gyártásközi nyomonkövetés is.

A Nébih munkatársai 28 tételt, több mint 11 tonna lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer-alapanyagot, gyártásközi selejtet és jelöletlen, lejárt fondant (cukormasszát) foglaltak le és utaltak megsemmisítésre. Az eljárás folyamatban van - közölte a hivatal.

A NAV-ellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő-kölcsönzés, illetve vállakozási szerződés alapján. Ez utóbbi jogviszonyok szabályosságát jelenleg vizsgálják.

Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.