Donorverseny a felsőoktatási intézmények között

Kevés a fiatal véradó

A tízmillió lakoshoz képest kevés, mindössze 80.000 ezer a fiatal, 18-30 év közötti véradó Magyarországon; ezért az idén is megrendezik a felsőoktatási intézmények közötti donorversenyt - közölte Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója szerdán Nyíregyházán, ahol a vetélkedő sajtótájékoztatóját tartották.

2008.10.15 12:00MTI

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke elmondta: a szervezet a vérellátó szolgálattal, a Hallgatói Önkormányzatok Országon Konferenciájával és a Nyíregyházi Főiskolával közösen harmadik alkalommal hirdette meg a egyetemisták és főiskolások véradó versenyét, amely csaknem a tanév végéig, 2009. május 16-ig tart. 

Hozzáfűzte: a vöröskereszt a felsőfokú oktatási intézményekkel jó kapcsolatot ápol, hogy az egyre nehezedő véradói szervezőmunkát megkönnyítse és biztosítsa az életeket mentő vért a betegellátáshoz a gyógyintézeteknek. A korábbi években is kapcsolatot tartottak és együttműködési megállapodásokat is kötöttek az intézményekkel, három éve pedig versenyt is hirdettek közöttük. Miskovits Eszter tájékoztatása szerint a donorverseny a múlt évben elindított egy javuló tendenciát, hiszen a 80 ezer fiatal véradó között 25.000 volt azoknak a száma, akik először adtak életet mentő vért. A mostani újabb vetélkedőre 72 intézmény közül 31 nevezett, s ezúttal a tavalyi 8300 hallgatótól - ők többször is adtak vért - lényegesen többre számítanak. A biztonságos vérellátáshoz egyébként évente 500 ezer egység vérre - egy egység 4,5 deciliter jelent - van szükség Magyarországon, s ehhez a Vöröskereszt 450-460 ezer donort mozgósít. 

Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora arról szólt, hogy a tízezer nappali tagozatos hallgatót képző szabolcsi intézmény tavaly második lett a donorversenyen, s a mostani tanévben, mint a szervezők egyike, még jobb eredményre törekednek. A sajtótájékoztatón részt vett Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat fideszes elnöke is, aki kiemelte: a Nyírségben évente több mint 800 önkéntes véradást szerveznek, több mint 200 ezer résztvevővel. A vérellátó és a vöröskereszt térségi szervezetei mellett az önkormányzatok is kiveszik részüket a szervezőmunkából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.