Génterápiával kezelhető lesz a betegség

Genetikai okai vannak a korai magömlésnek

Az Utrechti Egyetem kutatóinak állítása szerint a férfiak magömlési sebességét minden esetben genetikai tényezők határozzák meg.

2008.10.13 08:15medipress.hu

Dr. Marcel Waldinger és Dr. Paddy Janssen összesen 89 korai magömléstől szenvedő holland férfit vizsgáltak meg kutatásuk során. A férfiak mind a korai magömlés primer formájában szenvednek, azaz serdülőkoruk óta tapasztalják ezt a problémát. A résztvevőket megkérték, egy hónapig minden egyes szexuális együttlétnél mérjék le az aktus megkezdése és az ejakuláció közti időt. "A mostani kutatási eredmények csak a primer korai magömlésben szenvedő betegekre érvényesek, azokra nem, akiknél ez az állapot az életük későbbi szakaszában alakult ki" - nyilatkozta Dr. Waldinger.

Az eredmények szerint a korai magömlésben szenvedő férfiak esetében a szerotonin aktivitás jóval kevésbé erőteljes az agynak azon területein, amelyek az ejakuláció irányításárért felelősek (az egészséges férfiakhoz képest). A szerotonin felelős többek között a szexuális aktivitás és az étvágy irányításáért. Ez az ingerületátvivő anyag szállítja a jelzéseket egyik idegtől a másikig. A szerotonin alacsony aktivitása miatt ezek a jelzések nem elég erőteljesek a korai magömlésben szenvedő férfiak agyában.

A tudósok szerint az 5-HTTLPR nevű gén felelős a szerotonin-aktivitásért, így a magömlési sebességért is. Ennek a génnek összesen három variánsa létezik: LL, SL és SS. A kutatási alapján az LL variáns a felelős a korai magömlés kialakulásáért. Az LL variánssal élő férfiak átlagosan kétszer olyan gyorsan élveznek el, mint az SS és SL variánsúak. A kutatók jelenleg több más gént is vizsgálnak, amelyek kihatással lehetnek az ejakuláció gyorsaságára. "Kutatásunk alapján egyértelmű, hogy a korai magömlés nem pszichológiai eredetű rendellenesség - nyilatkozta Dr. Waldinger - A primer korai magömlésnek jól nyomon követhető genetikai okai vannak, a jövőben ezért reméljük, génterápiával kezelhető lesz a betegség."

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.