Van rosszabb a Mekinél

Ön hol eszik? Étteremben? Baj lehet belőle!

Meglepő eredményt hozott egy frissen végzett kutatás: nem a gyorséttermek jelentik az igazi veszélyt.

2015.07.19 15:30ma.hu

Általánosan elfogadott nézet, hogy a gyorséttermekben felszolgált ételek nem feltétlenül tesznek jót az ember egészségének. A European Journal of Clinical Nutrition orvosi magazinban közzétett elemzés alapvetően nem megy szembe ezzel a véleménnyel, viszont megcáfolja azt a másik közkeletű teóriát, hogy a junk fooddal szemben az igazi éttermek bezzeg jók!

A 2003-2010 között, 19.000 embertől összegyűjtött adatokat kielemezve a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy mind az gyorsétterem-láncok, mind a hagyományos éttermek hasonló eredményeket értek el kalória-bevitel (190 extra kalória a gyorséttermeknél, 187 pedig a normál éttermekben) tekintetében. Kiderült az is, hogy egy átlagos otthoni étkezéssel szemben nagyjából 10 grammal több zsír kerül a vendégek szervezetébe, legyen szó egy hamburgerezőről vagy egy előkelő francia étteremről.

Ami viszont igazán meglepő az a nátrium és koleszterin többlet. Itt a hagyományos éttermek sokkal rosszabbul teljesítettek, mint az étteremláncok. Előbbinél 10 milligrammal több koleszterin és 297 milligrammal több nátrium jutott az étkezők szervezetébe, míg utóbbinál ez a szám 58 illetve 412 milligramm.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.