Cianoakrilát és etoxy-szklerol ellátás

Vérző gyomorvarixok új terápiája

Hepatitisz miatt kialakult májcirrhozisban és portális hypertenzióban szenvedő két beteg került a Shanghai Ruijin Kórházba ismétlődő meléna és hematemezis miatt. A gasztroszkópiás vizsgálat során izolált gyomorvarixokat találtak a gyomor fundusánál.

2008.09.30 09:06medipress.hu

Az orvosok endoszkópos szkleroterápiát végeztek cianoakrilát és etoxy-szklerol kombinációjával a vérző gyomorvarixok ellátásához, amelyek hat hónapon belül drámaian eltűntek két szkleopterápia után. Az α-cianoakrilát alkil obliteráló hatása és az etoxyl-szklerol-os eradikáció megfelelő volt. A hat hónapos endoszkópos nyomon követés során nem tapasztaltak újabb gyomor-bélrendszeri vérzést vagy mellékhatásokat. Jelenleg is nyomon követik a két páciens állapotát. 

Az esetet a World Journal of Gastroenterology című lap 2008. július 14-i kiadása részletezi. A kutatócsoport, melyet Yun-Lin Wu vezetett a Shanghai Jiaotong Egyetemhez tartozó Ruijin Kórházban, sikeres endoszkópos szkleroterápiát végzett cianoakrilát és etoxy-szklerol kombinációjával a vérző gyomorvarixok ellátására, amelyek hónapokkal később, két szkleroterápia után nyom nélkül eltűntek. 

A CT portális angiográfia (CTPA) széles körben elterjedt a varixok kiértékelésére és kezelésére, valamint az endoszkópos injekciós terápia eredményeinek javítására. A cikk szerzői CTPA segítségével derítették fel a varixokat és értékelték kis a portoszisztémás kollaterálisokat a szkleroterápia előtt. Az adhezívumok és szklerotizáló szerek kombinációjának injekciója után a CTPA segítségével megfigyelhették az adhezív polimerrel elzárt ereket, a gyomorvarixok elzáródását és eliminációját, amelyek a hatékony kezelés biztos jelei. 

Noha a gyomor fundális varikozitások vérzésének optimális kezelése továbbra is ellentmondásos, az alfa-cianoakrilát alkil és etoxy-szklerol kombinációja a gyomorfundus varixok elzárásának és kiirtásának alternatív és megvalósítható módszere lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.