Memóriazavar a köbön

A rossz memória együtt jár a fantáziátlan-sággal?

A legtöbb ember gyerekkorában sokat álmodozik, hogy egyszer majd űrhajós, politikus vagy szuperhős lesz belőle. Ahogy azonban az emberek felnőnek, sokan a közelmúltbeli emlékeket sem képesek felidézni.

2008.01.11 13:25medipress.hu

Harvard Egyetem kutatása szerint a képzelőerő szorosan összefügg a múltbeli események felidézésének képességével.

A kutatók szerint az epizodikus memória-amely a saját múltbeli emlékeinket jeleníti meg-tesz képessé minket arra, hogy múltbeli és jövőbeni szituációkban elképzeljük magunkat. Eszerint ahhoz, hogy elképzeljünk jövőbeni dolgokat, képesnek kell lennünk a múltbéli emlékeinket felidézni, hogy annak különböző részleteit újra összerakva képzeletbeli dolgokat alkothassunk meg.

Ezt a folyamatot konstruktív-epizodikus szimulációnak nevezzük. Donna Rose Addis, Alana Wong és Daniel Schacter harvardi pszichológusok ezt a hipotézist bebizonyítandó végezték el kísérletüket, amely során különböző korú, véletlenszerűen kiválasztott felnőtteket kértek meg rá, hogy töltsenek ki egy általuk készített tesztet. A tesztben különböző szavak szerepeltek, amelyekhez a résztvevőknek múltbeli eseményeket és elképzelt szituációkat kellett társítaniuk.

Az eredmények szerint az idősebb résztvevők sokkal kevesebb emléket tudtak kapcsolni a szavakhoz, és közel sem tudták az eseményeket olyan részletesen leírni, mint a fiatalabb alanyok. A kísérlet részletes leírása a 'Psychological Science' című szaklap januári számában olvasható.

"Kísérletünk bebizonyította, hogy a korral járó memória-romlás szorosan összefügg a jövőbeni tervek hiányával az idősebb felnőtteknél. Egyéb memória-területek érintettsége is felmerült, ezért a kutatásokat tovább folytatjuk" - nyilatkozták a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.