A mediterrán diéta alapjai

Hogyan kezdjünk hozzá a mediterrán diétához?

A mediterrán diéta egyszerű, ha okosan vásárlunk, és a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait nem is lehet számba venni. Ez a diéta nem a 2 hetes, 90 napos stb. fogyókúrás diéták kategóriájába tartozik, hanem segít áttérni egy új, egészségesebb életmódra.

2008.09.26 06:41

Íme néhány jó tanács, hogyan szoktassuk át a szervezetünket az új étrendre.

Legyünk tudatos vásárlók!
Vásárláskor ne sajnáljuk az időt, olvassuk el az ételekre ragasztott tájékoztatót, hogy tisztában legyünk vele, mit veszünk, és mit viszünk be a szervezetünkbe.

A mediterrán diéta alappillére
Naponta együnk friss gyümölcsöt és zöldséget! Próbáljuk meg a napi 7-10 adaghoz tartani magunkat. Legyen otthon bébirépa, alma és banán arra az esetre, ha gyorsan be akarunk kapni valami táplálót. A gyümölcssaláta csodálatos találmány: annyi finom és egészséges gyümölcsökkel rakhatjuk tele, amennyivel csak akarjuk. A húsokhoz ne felejtsünk el soha friss salátát tálalni, minél zöldebb, annál egészségesebb!

Süssünk-főzzünk, ahogy Olaszországban
Használjunk repce- vagy olívaolajat a főzéshez. A salátaönteteket mindenképpen érdemes olívaolajjal készíteni, de a margarin vagy a vaj helyett is nyugodtan használhatunk olívaolajat. Például, ha megfőtt a tészta, öntsük le egy kevés olívaolajjal, majd adjunk hozzá zöldhagymát és fokhagymát, így még ízletesebb lesz. Lehetőleg mellőzzük a vajas kenyeret, inkább mártogassuk a kenyeret ízesített olívaolajba. A teljes őrlésű kenyér pedig még finomabb, ha egy kevés olívaolajjal öntözzük meg.

Ügyeljünk arra, milyen tejterméket választunk!
Mérsékeljük a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását, szokjunk le a 2,8%-os tejről, a zsíros sajtokról és a jégkrémről. Fogyasszunk inkább sovány tejet, zsírmentes joghurtot és alacsony zsírtartalmú sajtokat.


Húsokat is engedélyez a mediterrán diéta
A vörös húsokat váltsuk ki hallal vagy szárnyasokkal. Kerüljük a kolbászt, a szalonnát, és a többi magas zsírtartalmú húsfélét. Hetente egyszer vagy kétszer együnk halat. A vizes lében tartósított tonhal, a lazac, a pisztráng, a makréla és a hering egytől egyig nagyon egészségesek.

A grillezett hal rendkívül jóízű, és keveset kell utána mosogatni. A halat semmi esetre sem olajban sütve, vajban párolva, vagy nehéz mártásokkal leöntve fogyasszunk. A sütéshez használjunk egészséges zsiradékokat, olíva- vagy repceolajat, de mértékkel, ugyanis ezeknek is magas a kalóriatartalmuk.

Mi lesz az élet apró örömeivel?
Legyen kéznél egy tálka dió, mandula vagy pekándió nassoláshoz, hetente maximum egyszer együnk süteményt illetve csokoládét. A vasárnapi desszert például kivétel lehet. Vacsoraidőben igyunk bátran egy pohárka vörösbort a tésztához vagy a halhoz, ha az orvos engedélyezi. Ha viszont eddig nem ittunk alkoholt, most se erőltessük. A vörös szőlő leve éppen olyan jól megteszi. Elég egyszer ráéreznünk az egészséges és változatos mediterrán táplálkozás ízére, és nem fogjuk tudni abbahagyni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.