Gluténérzékenyeknek céklás süti

Unja a répatortát, de nem ismer más gluténmentes sütit?

Ha egy gluténérzékeny személynek szeretnénk édességgel kedveskedni, szinte biztosan a répatorta lesz az első, ami eszünkbe jut. Pedig nemcsak répából készíthetünk liszt nélküli finomságot!

2015.03.06 16:00ma.hu

A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek, ami a tavaszi fogyókúraszezonban nem lebecsülendő tulajdonság. Varga Dóra dietetikus ráadásul most egy olyan receptet ajánl, amit nemcsak a diétázók fognak szeretni, de a lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.

Azt gondoljuk, hogy a zöldséges édességek távol állnak a magyar konyhától, ezért nehezen illesztjük az étrendbe. Ez alól kivétel talán a répatorta, amely igazi úttörőként mára a cukrászdák kínálatában és a házi készítésű kedvencek közt is egyre inkább megtalálható. Pedig ha jobban végiggondoljuk, mindannyian ettünk már krumplis tésztából gyúrt szilvásgombócot, vagy tökös-mákos rétest.

Érdemes tehát új ízekkel is kísérletezni, a sütemények készítésénél a burgonya vagy a tök és sütőtök mellett a cukkinit, spárgát, avokádót és céklát is kipróbálni.

Fotó: freedigitalphotos.net/phasinphoto

A cékla elsősorban a csokoládés süteményekben jó párosítás: színében és ízében is kiegészíti egymást a két alapanyag. Ha cukorhelyettesítőt és magas kakaótartalmú étcsokoládét használunk, akkor a kalóriáktól sem kell félnünk – mondja Varga Dóra.

A céklának magas a káliumtartalma, és vörös színanyaga miatt jelentős szabadgyökfogó hatással is rendelkezik. Az étcsokoládéban található kakaóbab szintén gazdag antioxidánsokban, melyek az erek egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak, a hozzáadott barna rizsliszt miatt pedig a sok kedvező hatásról inzulinrezisztencia és lisztérzékenység esetén sem kell lemondani.

A céklás csokoládészelet hozzávalói

- 200g cékla
- 100g barna rizsliszt
- 20g kakaó
- 2 evőkanál útifűmag-héj
- 150g xilit
- 4 db tojás
- 100g vaj
- 100g cukor- és gluténmentes étcsokoládé
- 1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítése: A céklákat megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és puhára főzzük. Amint kihűl, a cékladarabokat az olvadt vajjal simára dolgozzuk botmixer segítségével. A tojások sárgáját a xilittel habosra keverjük, majd a céklás masszával elegyítjük. A száraz hozzávalókat is hozzáadjuk, a tojások felvert habjával lazítjuk, végül belekeverjük a durvára aprított csokoládét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben 60-75 perc alatt készre sütjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.