Koleszterinszűrés és tanácsadás a Szív Világnapján

Szívünk minden percben értünk dobog!

A Szív Világnapján, szeptember utolsó vasárnapján immáron hatodik alkalommal kerül sor arra, hogy az egészségügyi felvilágosító rendezvényen minél többen ismerjék meg az egészséges életmód, a mozgás, az egészséges táplálkozás összefüggését, a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legfontosabb kockázati tényezőjének, a magas koleszterinszint csökkentésének lehetőségeit.

2008.09.22 15:48ma.hu

A Magyar Szív Egyesület ebben az évben is képviseli magát a rendezvényen. Vajon mi jut eszünkbe akkor, ha kimondjuk a szót: koleszterin? Gondolunk-e arra, hogy az átlag magyar felnőtt lakosság körülbelül felének a koleszterinszintje sajnos magasabb a normál értéknél?

Régóta tudjuk: Európában dobogós helyen szerepelünk a szív- és érrendszeri megbetegedések statisztikájában, a halálozási adatokból kitűnik: az összhalálozás több mint 50 százalékáért felelős ez a betegségcsoport. Kutatási eredmények ma már egyértelműen bizonyítják, hogy a magas koleszterinszint meghatározó szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyi katasztrófák (stroke) kialakulásában. Pedig a normálistól eltérő koleszterinszint időben történő felismerésével és kezelésével csökkenthető lenne a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye.

A Magyar Szív Egyesület többek között ezért indította útjára a hazai egészségügyi felvilágosító munkában eddig példa nélkül álló koleszterin oktatókampányát, melynek részeként lehetővé tette, hogy a hazai lakosság országszerte minél nagyobb számban vehessen részt ingyenes, általános egészségügyi szűrővizsgálaton, koleszterinszűrésen és tanácsadáson. A kampány másik fontos állomása a koleszterinszint.hu weboldal létrejötte, ahol a kampány eredményei, statisztikai adatok, elemzések és háttéranyagok mellett, az egyesület szakemberei tanácsadással állnak az érdeklődő olvasók rendelkezésére. Idén nyáron pedig budapesti helyszíneken került sor koleszterinszűrésre, s a megkezdett akció most a Flora Szívünk Napján folytatódik.

Szeptember 28-án, Szívünk Napján, a Margitszigeten a Magyar Szív Egyesület saját sátorral képviseli magát, ahol az egyesület szakemberei személyre szabott tanácsokat tudnak adni a koleszterinszint csökkentésével kapcsolatban. A Flora Szívünk Napján a Magyar Szív Egyesület sátrának meglátogatása mellett a résztvevők különböző stílusú gyaloglásokon és a legismertebb fitneszedzők óráin próbálhatják ki állóképességüket – így a mozgással az egyik legfontosabb lépést teszik meg szívük egészségéért.

A rendezvényen idén is szervez a Flora ingyenes egészségügyi szűrést és tanácsadást. A nap végén Jamie Winchester & Hrutka Róbert ad koncertet. Szánjunk időt ezen a napon is arra, hogy többet tudjunk meg a magas koleszterinszintről, és annak csökkentéséről szeptember 28-án, a Flora Szívünk Napján, a Margitszigeten! További információért látogasson el a www.szeresdaszived.hu weboldalra.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.