Azok a trükkös agyi receptorok

Miért okoz éhségérzetet a marihuána?

Tudta, hogy az emberi test is előállít bizonyos mennyiségű kannabinoidot? Persze nem ugyanazt, amit a vadkender, különben az emberiség egész nap be lenne állva.

2015.02.19 13:00ma.hu

"CannabisDhaulagiri" by Arne Hückelheim - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Egérkísérletekkel bizonyították be, hogy a marihuánának étvágygerjesztő hatása van. A kutatás egy nagyobb vizsgálat része, melynek keretei között arra keresik a választ, hogyan irányítja az agy az étvágyat, azaz a táplálkozás emberi egészségre vonatkozó aspektusát figyelik meg. A megfelelő ismeretek birtokában ugyanis olyan új kezelésekre nyílhat mód, melyek révén a rossz étvággyal bírók - például kemoterápián átesettek vagy AIDS-esek - életminősége javulhat.

A Yale Egyetem egy biológusokból álló kutatócsapata - Tamas Horvath vezetésével - olyan vegyi anyagot injekciózott egerekbe, mely a rágcsálók agyának kannabinoid receptoraihoz (ilyenekkel az ember agy is rendelkezik) kapcsolódik. Ha még nem tudta volna: a kannabinoid a marihuána aktív vegyi hatóanyaga. Kiderült, hogy az ilyen kezelést kapott egerek étvágya megnőtt, többet ettek azon társaikhoz képest, melyek kannabinoid receptorai nem kaptak folyamatos, intenzív stimulációt.

Valami váratlanra is ráakadtak azonban a kutatók. A stimuláció során az egerek agyának más neuronjai is aktivizálódtak. Az úgynevezett POMC neuronok, korábbi kutatások szerint, arra késztetik az élőlényeket, hogy kevesebbet egyenek. Mégis, amikor a kannabinoid megjelent, a POMC neuronok teljesen feladatot váltottak, arra késztetve a rágcsálókat, hogy az átlagosnál jóval többet fogyasszanak.

Természetesen további kutatásokra lesz szükség a hatásmechanizmus teljes mélységében való feltárásához, közölte Horvath. Az viszont jól látszik, hogy még egy olyan, egyszerűnek tűnő testi folyamat is, mint az étvágy, mennyire összetett lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.