Sokkoló felfedezés

Elektrosokkal a kokainfüggőség ellen

Elektromossággal és vegyszerekkel kezelték a drogfüggő egereket, hogy kigyógyítsák őket a kokain utáni sóvárgásból. Megvan a kábítószerfüggőség kezelésének új csodafegyvere?

2015.02.07 17:00ma.hu
Forrás: NIH Record

Még 2013-ban jelentették be, hogy a kokainfüggőség tüneteinek némelyikét sikerült visszafordítani, vagyis a kutatók képesek voltak patkányok agysejtjeit kedvező irányban módosítani. Ehhez azonban lézersugarat kellett az állatok prefrontális agykérgeire irányítani, vagyis sokkal inkább elméleti, kísérleti módszerről volt szó, mintsem egy, a való életbe, emberi alkalmazásba átültethető gyakorlatról.

Azóta is folynak a kísérletek a témában, kutatók számos csoportja dolgozik az agysejtek mesterséges, "lézermentes" aktivációján. Például transzkraniális mágneses stimulációval (TMS); a noninvazív eljárás révén az orvosnak lehetősége nyílik a csonttal borított vagy mélyen fekvő idegrendszeri struktúrák fájdalom nélküli elektrofiziológiai vizsgálatára. Tulajdonképpen az az elképzelés vezette a kutatókat, hogy a drogok által már módosított agysejteket akarták "visszamódosítani", korábbi állapotukba helyreállítani.

Egyelőre nincsen áttörés ezen a téren, azonban egy új, svájci idekutatók által lefolytatott kutatás más szemszögből ugyan, de eredményeket ért el. A helvét csapat úgynevezett mély-agystimulációs kezelést fejlesztett ki, mely képes volt megkönnyebbülést hozni kokainfüggő kísérleti egerek életébe. Az eljárás ugyanazt az agyterületet célozta, mint a fent említett lézeres "agyturkálás", csak ehhez nem kellett lézerfénnyel közvetlenül megcélozni a rágcsálók agyát.

A mély-agystimuláció azonban önmagában még nem működik. A csapatnak olyan vegyszert kellett az állatokba fecskendeznie, melyek beavatkoznak az agy dopamin-kölcsönhatásának folyamatába, vagyis az agy jutalmazó és örömérzetet biztosító kémiájába. Korábban úgy találták, hogy az ilyen szerek bejuttatása nem segíti elő a leszokást, de lehetséges, hogy elektromos stimulációval kombinálva végre meglehet a kívánt hatás.

Persze még mindig az a legjobb, ha rá sem szokik a kokainra...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.