Penicillium salamii

Új gombafajt fedeztek fel - a szalámiban!

Néha nem kell túl messzire menni egy új faj felfedezéséért - elég például belenézni a szendvicsbe. Penicillium salamii névre keresztelték a jövevényt, melyből már talán ön is fogyasztott.

2015.02.05 07:00ma.hu

Forrás: Kent Wang, Flickr, CC 2.0

Európai kutatók azután döbbentek rá, mi is lapul a közkedvelt élelmiszerben, miután egy olasz húscsomagoló üzemben katalogizálták az összes, húsban található gombafajt. Erre a helyi kormányzat azon törekvésének részeként került sor, mely az élelmiszerbiztonságot hivatott fokozni.

Persze attól még, hogy gomba, nem feltétlenül kell tartani tőle. A szalámi általában a Penicillium nalgiovense nevű fajt használja a hús érleléséhez, ennek fehéres, ehető formájával már mindenki találkozott, aki nemespenészes szalámit vásárolt. Amikor a szalámit lezárták, befűszerezték, azaz szállításra kész, a húsgyártók lepecsételik, rögzítve az ízeket és távol tartva más, egészségre káros penészfajtákat.

DNS-szekvenálással azonban kibukott, hogy ez az eljárás nem teljesen tökéletes. Két gombafajra is ráakadtak a szalámiban, a már fent említett Penicillium nalgiovense változatra és egy másik penészre, ami a Penicillium olsonii fajtával mutatott rokoni kapcsolatot. Molekuláris szinten felfedezték az eltérést az imént említett(egyébként ismert, ártalmatlan) és az új gombafaj között. Azt nem tudni, hogy mióta létezik, felfedezését megelőzően akár hosszú évek óta is jelen lehetett, köszönhetően rokonához való hasonlóságának. Sőt, az is nagyon valószínű, hogy nem csak az olasz húsüzembe jutott belőle, de szerte a világon, Görögországtól Argentínáig megtalálható - csak még nem fedezték fel.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy fogyasztása nem jár káros hatásokkal, de az olasz kutatók azért további vizsgálatokat javasoltak az újonnan felfedezett fajjal kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.