Mégsem felesleges nagyanyáink tanácsa

Influenza? Aludjon sokat, gyorsabban gyógyul!

Olyan proteinekre akadtak az agyban, melyek alvás közben aktiválódva segítenek legyőzni az influenza-szerű betegségeket.

2015.01.15 21:00ma.hu
Forrás: USACE Europe District, Flickr

A Washington Állami Egyetem (WSU) kutatói az évenkénti védőoltások beadása helyett új kezelési módszert javasolnak az influenzajárványokkal szemben. James Krueger, a WSU élettannal foglalkozó professzora az alvás vírusos megbetegedéssel szembeni hatását vizsgálta.

"Nagyanyáink - és a legtöbb, velük egykorú ember - gyakran hangoztatták 'aludj sokat és meggyógyulsz' tanácsukat" - nyilatkozott a professzor, aki tanulmánya révén csak megerősíteni tudja a tanács érvényességét. Ezt Krueger arra a proteinre alapozza, mely csak az emberi agyban található meg; az interleukin 1 nevű proteint hosszú éveken keresztül vizsgálták. Ez felel az egészséges emlősök alvásának szabályozásáért, amikor azonban megbetegedik a szervezet, akkor jelzéseket küld az immunrendszernek. Emiatt az érintett hosszabban, többet alszik, így összességében gyorsabban regenerálódik a vírus jelentette megterhelésből.

Egértesztek is igazolták a feltételezést (avagy a népi megfigyelést, ha úgy jobban tetszik). Két csoportnyi rágcsálót fertőztek meg az influenza H1N1 törzsével, az egyikük képes volt a megfelelő protein kiválasztására, a másik nem. Előbbi csoport kimutathatóan több időt töltött pihenéssel, alvással; míg utóbbiak között mind az első, mind a kontrollcsoporthoz képest megnőtt a halálozások aránya.

Krueger szerint kutatásuknak nem csak elméleti haszna van; reményei szerint létrehozható egy olyan spray, mellyel az orrba fújva a szükséges protein termelésének beindítására ösztönözhető a szervezet. Ezzel pedig felpörgethető az emberi test öngyógyító folyamata, állítja a professzor, aki azért azt hozzátette, hogy ezen a téren további kutatásokra van szükség, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülhet egy ilyen szer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.