Akcióban a 21. századi technológia

Rezsicsökkentés szuperruhával!

Ahelyett, hogy "feleslegesen" felfűtenénk otthonainkat, használjunk olyan ruházatot, ami megőrzi testünk hőjét, így sokat spórolhatunk a fűtésszámlán.

2015.01.14 13:00ma.hu
Forrás: Stanford University

Az International Energy Agency szerint a belső terek fűtése felel az emberiség teljes energiafelhasználásának közel feléért. Ennek java pedig a lakóterek megfelelő hőmérsékleten való tartására fordítódik. A Stanford Egyetemen létrehoztak egy olyan anyagot, amivel jelentősen csökkenteni lehetne ezt az energiaigényt. A nanoanyagból szőtt anyag ruhába "építve" segíthet abban, hogy saját testünk hőjével tartsuk melegen magunkat.

A kutatócsapat olyan anyagot keresett, mellyel a szervezet infravörös sugárzását közel lehet tartani a testhez, vagyis, ami megakadályozza, hogy az szétsugározzon a környezetbe. Erre több fémfajta is képes, de a középkor már rég elmúlt, senki nem akar páncélokat viselni, így a modern technológiához nyúlva, nanométerekben kerestek megoldást. Yi Cui, a tanulmányt vezető kutató elmondása szerint ezüst nanocsövekben akadtak rá az ideálisnak vélt anyagra.

Normál ruházatra, annak legfelső rétegeként vitték fel az anyagot, ami kétféleképpen melegíti fel az emberi testet. Egyrészt a fent már említett infravörös sugárzás visszaverésének módszerével, másrészt az emberi mozgás energiává, pontosabban hőenergiává való alakításával.

Óhatatlanul is felmerül a kérdés: mi lesz az izzadtsággal? Nos, a kutatók állítása szerint az anyag eléggé "lélegző" ahhoz, hogy a testfelület párolgásának utat engedjen, így komfortos viseletet nyújt. Ráadásul az alapanyag sem túl drága: mindössze 1 dollárnyi ezüstre van szükség ahhoz, hogy a fej és a kezek kivételével a teljes, emberi testet borító ruházatot be lehessen vonni. Arról azonban nincsen egyelőre hír, hogy az ezüst nanoméretekre való "leskálázása" és a kívánt ruhákra való felvitele milyen költséggel jár.

Becslések szerint jelentős mennyiségű energiafelhasználást lehetne megszüntetni a fejlesztéssel, egy átlagos ember akár 200 dollárral (körülbelül 50 ezer forinttal) is csökkentheti fűtési számláját (az Egyesült Államokban). Ezzel nagyjából ezer égőt lehetne 10 órán keresztül működtetni, állítja Cui.

Kereskedelmi forgalomba egyelőre nem kerül a fejlesztés, ennek pedig az az oka, hogy további kutatásokra van szükség az ezüst nanoszálak emberi egészségre gyakorolt hatása kapcsán. Ez azonban nem akadályozza meg a kutatócsapatot abban, hogy tovább folytassák munkájukat, ezúttal olyan anyagot létrehozva, mely lehűti a testet, így csökkentve a légkondicionálás számláján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.