Köpj és nyerj (Parkinson-mentes életet)

Felpöröghet a Parkinson-kór kutatása

600 ezer emberi génminta ugrásszerű előrelépést jelenthet a jelenleg még gyógyíthatatlan kór kezelésében.

2015.01.08 07:00ma.hu
Forrás: 23andMe

Az elmúlt évig nagy biznisz volt az egyéni génkutatás; például a 23andMe nevű cég 100 dolláros Köpő Készlete (Spit Kit) bárki számára lehetővé tette, hogy megismerkedjen saját genetikai jellemzőivel, ráébredhessen egyes, genetikai jellegű betegségekre való hajlamaira. Az amerikai élelmiszeri és gyógyszerészeti szabályozó hivatal (Food and Drug Administration, FDA) azonban megszigorította és így kvázi ellehetetlenítette az egyéni vizsgálatokat.

Még nagyobb üzlet nyílhat meg azonban a 23andMe előtt, amikor 50 millió dolláros megállapodást kötött a Genetech nevű gyógyszerkutató céggel. Gyakorlatilag a birtokában levő adatbázist adta el a kutatócégnek, ehhez persze előtte ügyfelei engedélyét kérte. A mintegy 800 ezer korábbi, génjeire kíváncsi amerikai zöme, 600 ezer beleegyezett abba, hogy megvizsgálhassák Parkinson-kórra vonatkozó génjeiket. Ekkora adatbázissal vélhetően viszonylag hamar meglesz a kór pontos genetikai térképe, ami hozzásegítheti az emberiséget a rettegett betegség legyőzéséhez, vagy legalább jobb kezeléséhez.

De nem csak a Parkinson alaposabb megismeréséhez járulhatnak hozzá a már elvégzett géntesztek. Már korábban is folytatott kutatásokat a 23andMe más gyógyszerészeti cégekkel közösen (például a Pfizerrel). Bejelentésük szerint a közeljövőben további hét-nyolc ilyen megállapodást köthetnek gyógyszerészeti és biotechnológiai cégekkel, melyek egyéb kórok legyűrését is elősegíthetik.

Azt pedig csak remélhetik az amerikaiak, hogy tényleg anonim módon kerültek átadásra az adataik, mert ha beazonosíthatóak maradnak, akkor az később súlyos visszaélésekre adhat lehetőséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.