Sportos babák!

Nem kell abbahagyni a sportot a baba miatt

Abbahagyni a sportot, mert gyermekünk született? Csupán kifogás! Megfelelő "szállítóeszközben" mindig velünk lehet a kicsi!

2010.06.15 10:34ideal.hu

Bezártság – gyermekünk született! A kis jövevény érkezésével igencsak beszűkül a fizikai aktivitások köre. Kezdetben igen. De még mielőtt végképp megadnánk magunkat ennek a helyzetnek, tisztázzuk: sportolni a csecsemővel is lehet! Természetesen nem beszélhetünk rögtön vitorlásversenyekről, extrém hegymászásról. Kezdetnek megfelel a kirándulás, a séta, a jogging, a kerékpározás! 

Gyalogolni jó! 

Aki féltett kincsével együtt kirándulni vagy sétálni szeretne, gondoljon először is a megfelelő „csomagolás”-ra! A kisbaba életének első félévében elsőrendű választás a hordozókendő, mivel a kicsi ilyenkor szorosan érintkezik szülei testével, s nincs kitéve különösebb rázkódásnak. Válasszunk olyan típusút, mely szilárdan tartja a fejecskét! Rövidebb sétákhoz megteszi a bébihordozó, melyben a kicsi magasan, és szülei testéhez tapadva helyezkedik el. 

Előnye, hogy oldalról több levegőt kap, mint a kendőben, ezáltal melegebb időben kellemesebb érzés számára. A hordozó hátizsákot csak akkor szabad használni, ha a baba már egyedül is megtartja magát ülő helyzetben, tehát legkorábban a hatodik hónaptól! A félreértések tisztázására: a séta közbeni rázkódás nem árt az egészséges kisbabának! Másrészről: még jól megkötött hordozókendőben sem tanácsos egész nap hurcolni a kicsit, mivel a csecsemőknek arra van szükségük, hogy gyakran változtassák testhelyzetüket. 

Figyeljünk arra, hogy gyermekünk bőre sokkal érzékenyebb az időjárás viszontagságaival szemben! Használjunk esetleg napvédő babakrémet, és mindig ügyeljünk a megfelelő öltöztetésre! 

Guruljunk! 

Aki fut vagy görkorcsolyázik, az nem cipel, hanem tol, méghozzá egy három- vagy négykerekű babakocsit. Az útvonal legyen jól belátható, és autómentes övezetben haladjon! A sebesség ne legyen túl nagy, és a kiskocsi legyen biztonságos (kézifék, 5 pontos biztonsági öv a kicsinek, állítható elülső kerék stb.)! Görkorcsolyázni csakis akkor vigyük magunkkal gyermekünket, ha magunk is biztonsággal űzzük ezt a sportot, és tisztában vagyunk a fékezési technikákkal!

Két keréken! 

Aki a télen felszedett kilóktól kerékpározással szeretne megszabadulni, két lehetősége van arra, hogyan vigye magával gyermekét. 

1. Gyermekülés – kedvezőbb megoldás. Az elöl rögzített ülések (max. 15 kg teherbírás engedélyezett) kedvező súlypontot jelentenek kerékpározás közben, a kerékpáros számára azonban kisebb mozgásteret engedélyeznek. A hátra felszerelhető ülések (max. 22 kg teherbírás engedélyezett) több mozgásszabadságot hagynak a kerékpárosnak, viszont erősebben is rázkódnak. 

2. Utánfutó – esetleges balesetekkor sokkal biztonságosabb, mint egy gyerekülés, több mozgást hagy a kisbabának, és az időjárás viszontagságaitól is jobban véd. Ortopéd orvosok azonban kifogásolják, hogy a kialakított modellek nagy része tompítás nélkül továbbadja a keményebb lökéseket is – és ez nem túl kedvező a kicsi érzékeny gerincoszlopának.
 
Itt is érvényes az a szabály, hogy az utánfutók csakis olyan gyermekek esetében alkalmazhatók, akik már biztonsággal ülnek. Utánfutó vásárlásakor elsősorban a megfelelő rugózásra kell figyelni. Léteznek olyan típusok is, amelyeknél a kicsi súlyának megfelelően beállítható a rugózás. 

Bármelyik módszert választjuk, egyről ne feledkezzünk meg: a bukósisak mindenki számára kötelező!

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.