A "hétfő szindróma" titka

Ha Ön egyszerűen képtelen felkelni hétfő reggel ...

Az alábbi cikkben felfedjük a "hétfő szindróma" titkát, amely leginkább a hétvégét követően, főként a szabadság eltelte után lép fel. Ez nemcsak rosszkedvet okoz, hanem fáradtságot is, és elvonja a figyelmet a munkától, továbbá egyre több munkahelyi balesetnek is az elsőszámú okozója.

2008.09.15 08:30

Egy lehetetlen feladat – hétfő reggelente kibújni az ágyból 

A “hétfő szindróma”, amely azóta jelen van, mióta az emberek munkába járnak, főként az utóbbi időkben – az üzleti élet intenzitásának növekedésével - lett még nyilvánvalóbb. Amikor hosszabb vagy rövidebb szabadság után a dolgozó emberek visszatérnek a munkahelyükre, ezt úgy tekintik, mint egy “vizsgán való részvételt”. 

A szindróma – amint megjelenik közvetlenül azután, hogy kibújtunk az ágyból - vonakodást, pesszimizmust és fáradtságot vált ki. Különböző tanulmányok szerint a munkahelyi balesetek fő oka az esetek 71 százalékában a figyelem hiánya, és a beszámolók szerint a legtöbb baleset hétfőn történik. 

Leginkább a munkamániás emberek érintettek 

Az ünnepek utáni első munkanap a megszokottnál több figyelmet és energiát igényel, mivel sok, az előző évből megmaradt munka vár ránk, és ezért mindenki számára nehéz visszatérni a megszokott kerékvágásba. Mindazonáltal, leginkább a munkamániás emberek küzdenek adaptációs problémákkal. Azok, akik a szabadságra is magukkal viszik a munkájukat, és nem tudnak meglenni a laptopjuk nélkül, rendszerint kapkodnak, pánikra hajlamosak és maximalista típusú emberek. Ezért még erősebben hat rájuk az a tény, hogy a munkahelyükről egy bizonyos ideig távol kell lenniük. 

A munkamániás emberek tehát attól függetlenül szenvednek a fenti szindrómában, amikor visszatérnek munkahelyükre, hogy a szabadságuk jól vagy rosszul telt el. Ezenkívül az elbocsátástól való félelem szintén olyan tényező, amely erősíti a hétfő szindróma hatását.


“Jaj, bárcsak már péntek volna” 

A “hétfő szindróma”, amely különösen a magas társadalmi-gazdasági státusszal rendelkező férfiak körében tapasztalható, sajnálatos módon számos egészségügyi problémát okoz. Amint valaki felkel az ágyból, és elkezd sóhajtozni, hogy “jaj, bárcsak már péntek lenne”, szíve rendellenesen kezd működni, a szédülés egész napra kiterjedhet, és ezek mellett számos más probléma is felmerülhet: 

- viszketés, 
- gyomorégés vagy gyomorfájdalom, 
- álmatlanság, 
- szorongás, 
- bőrproblémák, valamint 
- fejfájás 

Fekély alakulhat ki 

Ha nem teszünk ellene valamit, és ha figyelmen kívül hagyjuk a problémát, a hétfő szindróma krónikussá is válhat, és az alábbi betegségekhez vezethet: 

- gyomorfekély, 
- gyomorhurut, 
- pikkelysömör, 
- csalánkiütés, stb. 

A párokra nézve is veszélyes a hétfő 

A házastársak ne hétfőn hozzanak olyan fontos döntéseket, hogy például melyik iskolába írassák gyermeküket. Mivel hétfőnként mindenki feszültebb, valószínűbb, hogy viták támadnak. Ezért hétfőnként gyakrabb a veszekedés és a válás. Mindkét fél legyen toleránsabb a másikkal szemben, és a fontos döntéseket halasszák egy másik napra, mivel olyan döntéseket hozhatnak, amelyeket később megbánnak.


Hasznos tanácsok arra vonatkozóan, hogy hogyan győzhető le a “hétfő szindróma” 

Pozitív hatást gyakorolhat munkába menetel előtt néhány relaxációs gyakorlat. Végezzen izomlazító gyakorlatokat 5-10 percig, próbáljon pozitívan gondolkodni és ellazulni, hogy jó kedvvel kezdje a napot. 

- Az izomlazító gyakorlatokat naponta 4-5 alkalommal végezheti, munkaidőben és munkaidő után is. 

- Ügyeljen arra, hogy rendszeresen aludjon, és vasárnap esténként korán feküdjön le! 

- A vízi sportok különösen jól ellazítják az embert, és főként betegek részére ajánlatosak. 

Ezenkívül: 
- beszélgetés barátokkal, 
- klasszikus zene hallgatása, 
- masszázs és sminkelés pozitív hatást gyakorolnak az ember pszichéjére, és 
- csökkentik a hétfő negatív hangulatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.