Nem december az év legsötétebb hónapja

Mennyivel világítunk többet?

Noha a Föld tengelyének dőlésszöge miatt az év utolsó 31 napja lenne a legsötétebb hónap, az ünnepi készülődés, díszkivilágítás miatt jóval világosabb van, mint mondjuk januárban. Mutatjuk is, milyen hatalmas a különbség.

2014.12.18 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Egy nemrég elvégzett kutatás rávilágított (elnézést a szóviccért) arra, hogy a december egyáltalán nem az év legsötétebb hónapja. Ugyan ennek utolsó harmadára esik a téli nap-éj forduló, az északi féltekén lakókat 21-én éri a legrövidebb ideig napfény (ha eltekintünk a földi, egyéb napokon nagyon zorddá váló időjárástól), mégis, az ünnepi készülődés miatt annyival megnő az utcai- és díszkivilágítás mértéke, hogy ez még műholdról is számot tevően kimutatható változást jelent.

Egy NASA elemzés szerint az év utolsó hónapjában az amerikai kertvárosok 30-50 százalékkal több fényt bocsátanak ki, a sűrűn lakott városi területek pedig 20-30 százalékkal nagyobb (mesterséges) világosságot produkálnak, mint például januárban. Ez jól lekövethető a fenti térképen is, ahol a többletet fehér színnel ábrázolták (csak azokon a területeken, melyek mentesek voltak a hótól). A legfényesebb időszak a hálaadás és az év első napja közé esik.

Ugyan a jelenség nem korlátozódik csak az Egyesült Államokra, a Föld más tájain nem feltétlenül pont ugyanebben az időablakban jut csúcsra a világítás intenzitása. A Közel-Keleten például a Ramadán hónapja alatt bocsátják ki a legtöbb fényt a muzulmán vallású országok városai - egyes települések akár 50 százalékkal is többet, mint az év egy tetszőlegesen választott másik, azonos időtartamú időszakában.

Visszatérve az amerikai kontinensre: a fényerősséget minden nap hajnali 1:30-kor mérték meg a műholdak. Ahhoz, hogy pontos adatot kapjanak, a szenzorok által szintén érzékelt erdőtüzeket, holdfényt és más, e tekintetben zavaró tényezőt algoritmizált módon szűrték ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.