Virtuálisan két dimenziós

Szintetikus vérlemezkék menthetnek életet

Egy-egy komolyabb sérülésnél létfontosságú szerepet töltenek be a vérlemezkék, melyekből gyakran nem tud eleget termelni a szervezet akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. De már van megoldás!

2014.12.14 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Akhilesh Gaharwar

A testen bekövetkező nagyobb sérülések könnyen elvérzéshez, és így halálhoz vezethetnek, melyet a szervezet úgy igyekszik megakadályozni, hogy közvetlenül a sebbe vérlemezkéket irányít. Vannak azonban olyan traumatikus helyzetek, amikor ez a védekező mechanizmus egyszerűen nem elég hatékony, és megfelelő kezelés nélkül az érintett gyors elmúlásra van ítéltetve. Különösen harctéri cselekményeknél gyakori, mivel a helyszínen levő szanitéc nem mindig képes elállítani a vérzést, a lövöldözés közepette pedig nem lehet gyorsan kórházba juttatni a sérülteket.

Erre kínál megoldást a texasi A&M, a Harvard és az MIT kutatói által alkotott tudóscsapat. Kikísérleteztek egy gélt, melynek testbe injekciózásával túlélhetővé váltak az ilyen esetek. Tulajdonképpen a vérzést elállítását segíteni hivatott szintetikus nano-vérlemezkékből áll a koktél. Ezek a parányi részecskék 20-30 nanométeres átmérővel bírnak, de csupán 1 nanométernyi vastagok, azaz virtuálisan két dimenziós kialakításúak. Széleik pozitívan, tetejük és aljuk pedig negatívan töltöttek, ezáltal utóbbiak magukhoz vonzzák más nano-vérlemezkék szélét, amivel gyorsan ki tudják alakítani a test számára annyira szükséges vérzésgátló védelmet.

További előnye, hogy csökkenti a véralvadási időt - a test saját tempójánál 77 százalékkal jobb eredményt produkált a kísérletek szerint. Így a szervezet saját gyógyító mechanizmusai végezhetik a dolgukat, miközben a nano-vérlemezkékből álló "protézis" megakadályozza az elvérzést. Emellett biológiailag lebomlanak, vagyis, miután elvégezték feladatukat, lassan feloldódnak a szervezetben, szükségtelenné téve egy utólagos eltávolító műtétet.

Ha a koktélt injekciós tűkbe töltve tároljuk, akkor szükség esetén csak egy szúrás, és máris teheti a dolgát a gél. A tanulmány vezető szerzője, Akhilesh Gaharwar szerint 5-7 éven belül nem csak a katonaságnál debütálhat a szer, de általánosságban elterjedhet az elsősegélynyújtó dobozokban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.