Így utazik az influenza a repülőn

Hová üljön a repülőn?

Egy, láthatólag valamilyen betegségben szenvedő embertársával kell megosztania a repülő légterét? Megmondjuk, hova üljön, hogy minél kevésbé legyen kitéve a fertőzésnek!

2014.11.02 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Térjünk rögtön a lényegre: ha légúti panaszokkal küszködő utast találunk a repülőn, és szabadon választható az ülés, igyekezzünk (jóval) mögé ülni! Hogy miért? Hát ezért!



Amint az a fenti videón is látszik, az influenzás köhögés és tüsszentés baktérium/vírushordozó részecskék millióit juttatja a levegőbe. Ez a felhő aztán szétoszlik és leülepszik - tekintve, hogy a repülőn (ha csak nem kapcsoltuk be a légkondit) nincsen sok természetes légáramlat, csak a mesterséges levegőkeringetés dolgozik. A kabinban így szétszóródó, potenciálisan fertőző részecskék elsősorban a beteg utas körül ülőket érintik. Néhány sorral hátrébb viszont már szinte teljesen védettek lehetünk a "gáztámadás" ellen.

Minderre az Ansys világított rá, a vállalat precíz szimulációs szoftveréről ismert szakmai körökben. A nyomás alatt álló, nagy magasságokban való repülés során történő fertőzések dinamikája a cég szoftvere révén követhető nyomon.

Azon túl, hogy megfigyelhetjük a fertőzés terjedését, az Ansys szimulációja a légitársaságok folyamatos költségtakarékossági törekvéseit is elősegítheti. Azáltal, hogy pontos képet kapnak repülőik keringetőrendszeréről, hatékonyabbá tehetik azokat úgy, hogy akár súlyt is csökkenthetnek. Márpedig a repülés költségeit elsősorban az aerodinamika és a tömeg határozza meg: minél áramvonalasabb és könnyebb a repülő szerkezet, annál kevesebb energiával lehet a levegőben tartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.