Betekintés

Világszínvonalú MR készüléket adtak át az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben

A berendezés nemcsak nagyfelbontású és különleges kontrasztú úgynevezett szeletképek készítését teszi lehetővé az agyról, hanem segítségével különböző funkcionális vizsgálatok is elvégezhetők, ennek megfelelően pontosabb műtéti tervezést tudnak biztosítani.

2014.10.21 13:45MTI

Világszínvonalú, 3 teslás mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezést adtak át kedden az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.

Nagy Zoltán, az intézmény főigazgatója elmondta, a berendezés beszerzéséhez 600 millió forint állami támogatást kaptak, a gép 558 millió forintba került, a fennmaradó összegből pedig egy gyermekaneszteziológiai szobát alakítottak ki, hiszen a gyermekek vizsgálatát altatásban végzik.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A főigazgató hozzátette, az intézet eddig is nagy erőfeszítéseket tett, hogy folyamatosan megújítsa a diagnosztikát, ezzel a berendezéssel egy tizennégy éves, jóval kisebb kapacitású gépet cseréltek most le.

A gép a legkorszerűbb technikát képviseli - folytatta Nagy Zoltán -, hiszen a diagnosztikában perdöntő a képalkotás, illetve annak minősége. Kiemelte, az új MR-berendezéssel az intézet további nemzetközi klinikai kutatási programokba is bekapcsolódhat.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A berendezés - amelyet már szeptemberben üzembe helyeztek - nemcsak nagyfelbontású és különleges kontrasztú úgynevezett szeletképek készítését teszi lehetővé az agyról, hanem segítségével különböző funkcionális vizsgálatok is elvégezhetők, ennek megfelelően pontosabb műtéti tervezést tudnak biztosítani. A berendezés alkalmas arra is, hogy az agydaganat szövettani jellegét meghatározza.

Martos János osztályvezető főorvos azt mondta, ha a betegséget pontosan tudják diagnosztizálni, akkor a kezelés, a terápia is hatékonyabb.

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az átadáson azt mondta, a kormány célja, hogy megerősítse az országos egészségügyi intézeteket, és kiemelten kívánja támogatni őket. Mint mondta, ezek az intézetek jelentős értéket képviselnek, így olyan finanszírozási rendszert kívánnak kialakítani, amely biztonságossá és fenntarthatóvá teszi működésüket.

Elmondta, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások az Országos Klinikai Idegtudományi Intézettel egy gammakés beszerzéséről. (A gammakés nagy hatékonysággal alkalmazható az agyi áttéteknél, ugyanis a berendezéssel az agy legrejtettebb részeiben lévő daganatot is el lehet érni. Jelenleg ilyen eszköz csak a Debreceni Egyetemen működik.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.