Mondjunk nemet a kiközösítésre!

Súlyos csalánkiütés csúfította el a szépségkirálynő arcát

Urticaria. Egy betegség, amely rövidebb vagy hosszabb ideig 100-ból 37 embert legalább egyszer utolér élete során, mégis alig-alig veszünk róla tudomást. Pedig a hatása akár tragikus is lehet.

2014.10.06 10:13ma.hu

A buszon nagy ívben kikerülik, alvás közben gyakran véresre vakarja magát, anélkül, hogy észrevenné, a munkahelyén összesúgnak a háta mögött - és ez csak három olyan dolog a rengeteg szenvedés és megpróbáltatás közül, amit nap mint nap át kell élnie annak, akinél kialakul az urticaria, vagy ismertebb nevén a csalánkiütés. A betegség a hivatalos felmérés szerint az emberek 37 százalékát érintette már kisebb vagy nagyobb mértékben, de arról csak tippelgetni lehetne, hogy hányan vannak, akik eleve el sem jutnak a bőrgyógyászhoz, mert nem tulajdonítanak jelentőséget a néha-néha megjelenő, és rövid idő múlva el is tűnő piros, viszkető pöttyöknek.

A betegség legsúlyosabb formája nemcsak viszket és éget, de a bőr teljesen fel is hólyagosodik, ami már a látványt is egyértelműen zavarja, és bár ez a bőrbetegség nem fertőző, mégis az ebben szenvedőknek az élet szinte minden pillanatában át kell élniük a megvetést, a lenézést, azt, ahogyan mindenki igyekszik minél jobban elhúzódni tőlük, miközben saját magukat egyre inkább elszigeteltnek érzik. Ezen ráadásul nem is lehet csodálkozni: egy nemrég elvégzett felmérésben 1200 embert kérdeztek meg arról, hogy mekkora szerepe van a szépségnek az életünkben, és a válaszadók 83 százaléka mondta azt, hogy szépség nélkül manapság nem lehet érvényesülni.

Átlagosan minden 10. beteg úgy véli, a kiütéseinek köze volt ahhoz, hogy elbocsátották a munkahelyéről, másoknak a párkapcsolata ment tönkre, amikor bőrén megjelentek az ijesztő és zavaró foltok. Hogy mennyire súlyos a probléma, azt Cserháti Tamara is megtapasztalhatta, amikor - szerencsére csak néhány órára - az ő testét is gyulladt hólyagok borították el. A szépségkirálynőt nem kell félteni, a bőrét nem egy alattomos betegség fertőzte meg, hanem a sminkmester keze munkáját dicséri a csúnya bőrfelszín, de a demonstrációs film jó eszköz arra, hogy rámutasson: még a legszebbek is szenvedhetnek a tünetektől.

A betegek egy részénél a tünetek olyan súlyossá erősödhetnek, hogy amiatt képtelenek a munkájukat is ellátni, a hiányzások, gyakori betegállományok miatt pedig előbb-utóbb bekövetkezik a kirúgás. Volt, akivel a párja szakított, mert nem bírta elviselni a csúnya kiütéseket, érdekes egyébként, hogy a nők közt többen vannak, akik bevallották, hogy szakítóok lenne egy esetleges szépséghiba, a férfiak ezen a téren elnézőbbnek bizonyultak.

A folyamatos megpróbáltatások aztán idővel a lelki egészséget is megronthatják, az urticariás beteg - de ugyanitt említhetjük például a pikkelysömörös vagy rosaceás bőrbetegeket is - a folytonos megaláztatások, beszólások miatt előbb-utóbb eljut arra a pontra, hogy már nem is szívesen megy emberek közé, és depressziós lesz vagy más mentális betegség alakul ki, ami szintén kezelésre szorul és a sok orvoshoz járás tovább ront a hangulatán.

Épp ezért tartották meg nemrégiben az első Urticaria Világnapot, amely ezentúl minden évben október 1-jén lesz. A számos európai ország csatlakozásával indított kezdeményezés célja, hogy minél többen ismerjék meg ezeket a betegségeket, legyenek tisztában azzal, hogy van-e vagy épp nincs fertőzésveszélyük, illetve cél az is, hogy mondjunk nemet minél többet a kiközösítésre, az elutasításra, és merjük megölelni - akár jelképesen, akár valóságosan is - azokat, akiknek a bőre nem olyan makulátlan, amilyet a reklámokban látunk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.