Fő az egészség!

Bio konyhakert: még októberben is tud belőle enni!

Itt van az ősz, de nem csak betakarítani lehet, hanem újabb növényeket vetni és ültetni, ugyanis sok termény októberben ugyanúgy, vagy talán még jobban is nő, mint tavasszal.

2014.10.05 17:08ma.hu
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Ilyenkor is vethető a sóska és a spenót magja. Ezek nem melegigényesek, az enyhe telet némi takarással átvészelik, és tavasszal korán lehet szedni róluk a sokféle vitamint és bioaktív anyagot tartalmazó leveleket - tanácsolja Bálint György. A kikelő növények nem igényesek: a kertben a fák alatt is jó helyük van.

A vetés mélysége 2-4 cm legyen, a tőtávolság pedig 3-5 cm. Nem kell megijedni, ha a vetés után egy héttel még nem keltek ki a magoncok, mert ezek nagyon lusták, sokáig elfekszenek a magágyban. Száraz időben jót tesz nekik a permetezéshez hasonló öntözés.

Most is ültethető

Szeptemberben és októberben is ültethető a fokhagyma. Ez ráadásul még biztosabb a tavaszi ültetésnél. Sok betegsége és kártevője lévén 4-5 évnél gyakrabban ne ültessük ugyanarra a helyre! A gerezdek 3-6 cm mélyen legyenek a földben.

A rebarbara töveket most lehet szétosztani és elültetni. Nagy helyet kívánnak, de megérdemlik, mert kora tavasszal kiváló kompótot, mártást, ivólevet, sőt bort is lehet készíteni a levélnyeléből. Szerény növény, a kert eldugott sarkában is jól érzi magát, nem igényel öntözést, kártevői és betegségei egyelőre nem ismertek. Fontos, hogy a fiatal töveket kíméljük, csak a másodéves tövekről kezdje el a levelek letördelését.

A torma a 20-30 cm hosszú talpgyökerek ültetése útján szaporodik. Ez is szerény teremtmény, sok gondozást nem igényel.

Még mindig luxusnak véljük a spárga fogyasztását, pedig ez is csak egy kiváló beltartalmú zöldségféle. A saját nevelésű, vagy vásárolt magoncokat most ültessük. Családi kertben legokosabb zöldspárgát termelni, mert ebben több a C-vitamin, de nem kell bakhát alatt termelni. A sípokat csak a második évben kezdjük el szedni, hogy a tövek megerősödjenek, de, ha már termőre fordultak, akkor 10-15 évig teremnek. Étkezés szempontjából legértékesebbek a 15-20 cm hosszúságú, egyenes, vastag sípok, amelyek áprilistól júniusig szedhetőek.

A fejes saláta áttelelő fajtáinak palántáit is most ültessük ki 25 cm távolságra egymástól. Óvakodjunk a mély ültetéstől, ne aggódjunk, ha a magasan ültetett palánták az első öntözés ellenére ellankadnak, mert másnap már újra felélénkülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.