Itt már senki sem nyAral

Gyakorlatilag kiszáradt az Aral-tó

Kevesebb mint 15 év alatt az amúgy is megfogyatkozott Aral-tó gyakorlatilag eltűnt Kazahsztánban. Megdöbbentő felvétel kattintás után!

2014.10.06 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

A fenti felvételt a NASA Moderate Resolution Imaging Spectroradiometere (MODIS) készítette. Baloldalt a már egyébként is igencsak megfogyatkozott 2000. augusztus 25-i állapot látható, a jobboldalit pedig az idén augusztus 19-én rögzítették. Ezzel az írott történelemben most először az Aral-tó déli felének keleti része gyakorlatilag kiszáradt és eltűnt.

Az Aral-tó Kazahsztán és Üzbegisztán határvidékén, a Kaszpi-tengertől keletre, a Turáni-alföldön elhelyezkedő lefolyástalan sóstó. 1960-ban még a Föld negyedik legnagyobb tava, ma már három kisebb tóra osztódott, először egy északi és déli részre, majd a déli rész 2003-ban még tovább hasadt két kisebb tóra.

A tavat tápláló folyók, az Amu-darja és a Szir-darja vizének öntözésre való felhasználása, valamint mikroklimatikus változások következtében az 1960-as évektől a tó vízszintje jelentősen csökkent. Napjainkra egyik folyó sem éri el a három részre szakadt, folyamatosan pusztuló Aral-tavat. Az ökológiai katasztrófa sújtotta egykori tó egyes igazolatlan értelmezések szerint a globális klímaváltozás hatásainak és következményeinek elrettentő példája. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.