Tények és tévhitek

Nem lesz jobban, ha így csinál göthösen!

A közönséges nátha az egyik legközönségesebb megbetegedés, de szövődményei akár halálosak is lehetnek. Lássuk a közönséges náthával kapcsolatos tévhiteket és tényeket.

2014.09.02 08:00ma.hu

Minden a didergéssel és a tüsszögéssel kezdődik, egyre nehezebbnek érezzük a fejünket. A duzzadt nyálkahártyánk miatt alig kapunk levegőt, fájdalom nyillal a koponyánkba, szemünk könnyben úszik, majd torokfájás és köhögés lép fel. Fájnak a végtagjaink és az izületeink. Levertek vagyunk, és néha lázasak. Ha a fenti tüneteket észleljük, minden bizonnyal közönséges náthában szenvedünk. Oszlassuk el hát a tévhiteket!

1. tévhit: Lábról kapjuk el

Tény: Régebben az emberek azt hitték, hogy a test lehülése okozza a náthát, ám az óta számos kutatás bebizonyította, hogy nem ez idézi elő a kellemetlen tüneteket. Vagy mégis? A népi babona sok igazságot is rejt magában. Egy kísérlet során a kutatásban résztvevők lábait lehűtötték, akik így jóval nagyobb valószínűséggel kaptak náthát az azt követő 3-4 napon belül - nyári időszakban is. Valójában a láb vagy a testfelület lehülése többek között az orr véredényeinek összeszűkülésével jár, amely legyengíti a szervezet természetes védelmét a korokozókkal szemben. Azonban a vírus ilyenkor már a szervezetben van, lappang, ha pedig a láb vagy a test hideget kap, aktiválódik, és kialakul a közönséges nátha. Hiába bugyoláljuk be testünket, és tartjuk a megfelelő hőmérsékleten magunkat, a szaglószervünk, bármit teszünk is, ki van téve a hideg időjárásnak. Ahogy pedig az orrban a vérerek szűkülnek, a fertőzésekkel szembeni ellenállásunk úgy csökken. Ez az oka annak, hogy télen gyakoribb a nátha, mint nyáron. Nem tehetünk mást, mint hogy a sálunkkal befedjük az orrunkat is. Egy szó mint száz: a közönséges náthát nem a meghűlés okozza, hanem vírusfertőzés.

2. tévhit: A fűtés kiszárítja az orr nyálkahártyáját, ezzel még fogékonyabbá válunk a náthára

Tény: A közönséges nátha vírusának nincs szüksége a kiszáradt nyálkahártya segítségére. Ez ugyanis nagyon ellenálló és alacsony a nedvességtartalma. Az alacsony páratartalom szárazérzést okozhat, ám ettől függetlenül a nyálkahártya képes a szabályos működésre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hideg idő beállta és a fűtés beindítása között időszakban jóval magasabb a közönséges nátha megbetegedések száma.

3. tévhit: A hideg időjárás váltja ki a náthát

Tény: Ha a vírus már az orrban van, nem lehet mit tenni, legyen az idő hideg vagy meleg. Ahol nincs tél, ott az esős évszakokra jellemző a nátha.

4. tévhit: Hagyjuk a nátha tüneteit kialakulni, és semmiképp ne kezeljük

Tény: A vírusfertőzöttek egynegyedénél nem alakulnak ki a tünetek, de ettől függetlenül fertőzöttek. Az orr csupán az őt ért irritáló behatásokra - mint a náthavírus fertőzés, por és pollen - tud reagálni, a tüsszentés és az orrváladék révén azonban csak a por és a pollen tud kiürülni, a vírusok az orr sejtjeiben ezalatt teljes biztonságban replikálódnak, a tüsszentést pedig a további fertőzésekhez használják. Az orrfújással a vírusokat, baktériumokat, gyulladásos mediátorokat tartalmazó orrváladék az arcüregbe kerülhet, ahol gyulladást és bakteriális felülfertőzést okozhat. Azaz mindenképpen érdemes kezelni.

5. tévhit: A tejivás növeli az orrnyálka vastagságát

Tény: A tej és a nyálka talán hasonlónak tűnnek, de a tej nem más, mint egy emészthető fehérjeforrás, amelynek különösebben semmi köze az orrnyálkához. Egy ausztrál kutatás eredményei szerint a tejivó résztvevők nyálkahártyája semmiben nem különbözött azokétól, akik nem fogyasztottak tejet a kísérlet alatt.

6. tévhit: Meghűlés esetén bőségesen kell enni

Tény: A néphagyomány szerint meghűlésnél bőségesen kell enni, ahhoz, hogy a láz elmúljon. A régi mondás eredete kapcsolatos lehet azzal a ténnyel, hogy bármilyen lázas betegség az étvágy elvesztésével jár. Mint ismeretes, a közönséges nátha esetén a láz nem állandó tünet, sőt, inkább az influenzás megbetegedésre jellemzőbb. Emellett semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a többletevéssel kezelni lehetne a közönséges náthát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ízletes és egészséges ételek fogyasztása súlyosbítaná a náthát, sőt, jót tesznek az ágyba kényszerült betegek lelkének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.