Érdekes programok

Az egészséges termékek megismerését segíti a nemzetközi konyhakerti nap

Magyarországon másodszor rendeznek programokat a nemzetközi konyhakerti naphoz kapcsolódva: a Városi Kertek Egyesület mind a négy kertje megnyitja kapuit és érdekes programokkal várja az érdeklődőket a hétvégén.

2014.08.22 20:25MTI
Forrás: Wikipedia

A Nemzetközi Konyhakerti Napot (World Kitchen Garden Day) 2004 óta rendezik meg világszerte augusztus negyedik vasárnapján, hogy a helyben termelt, organikus és legfőképp egészséges terményekre felhívják a figyelmet. Az elmúlt évtizedben számos ország megszámlálhatatlan konyhakertje, közösségi kertje csatlakozott a világnaphoz, amelyre idén augusztus 24-én kerül sor - közölték a szervezők az MTI-vel.

Magyarország tavaly csatlakozott először a világnaphoz, az Első Kis-Pesti Kert tartott nyílt napot, amelyen részt vettek a Városi Kertek Egyesület kertjei számos civil szervezet mellett.

A világnap célja, a bio konyhakertészkedés társadalomban, egészségmegőrzésben és vendéglátásban betöltött pozitív szerepének ünneplése, figyelemfelhívás a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire és az emberek motiválása arra, hogy fedezzék fel saját régiójuk élelmiszertermesztési lehetőségeit. Emellett fontos a közösségi szellem építése helyi és nemzetközi szinten is, az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatokkal kapcsolatban.

Vasárnap a Városi Kertek Egyesület XIX. kerületi Első Kis-Pesti Kertje fűszerfelismerő teszttel, fűszer- és gyógynövény tanácsadással várja a látogatókat, a gyerekeknek pedig többek között aszfalt rajzversenyt és kerti terméskereső vetélkedőt szerveznek. A Békási Kertben csigákat lehet majd gyűjteni, valamint lesz magfelismerő vetélkedő, kavicsfestés, zöldséges képkirakó és kertbemutató is, a Zengő kertben pedig egyebek mellett mikroszkópos rovar- és növényvizsgálattal várják a családokat.

A XIX. kerületi Aranykatica kert tematikus sétát tart közösségi kertjében, a szegedi Megálló közösségi kertben lecsófőzéssel és gyümölcskóstolóval, a XIV. kerületi Zugkertben pedig kertbemutatással és kézműves foglalkozásokkal készülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.