Koktél parti otthon

Csábítás a legjobb koktélokkal

A koktélpartik rendkívül praktikusak. Rendezheti szomszédoknak, barátoknak, vagy elkényeztetett üzleti partnereknek. A siker minden esetben garantált, a házigazda jó hírneve pedig csak erősödik tőlük. Mivel azonban magától egy buli sem lehet sikeres, adunk néhány tippet, hogyan lehet az Öné a környék legtutibb partija.

2008.08.29 10:19ma.hu

Válassza ki a megfelelő időt és helyet! 

Egy koktélpartit rendesen péntekre vagy szombatra időzítenek, a kezdés órája pedig valahol 18 és 22 óra között mozog. Határozottan ajánlatos az év meleg hónapjaiban szervezni. Készítsen elő elő sok-sok jeget! Nemcsak az italok elkészítéséhez lesz szüksége jégre, hanem a hűtésükhöz is. Személyenként fél kilóval bebiztosíthatja magát. 

Szerezzen be különböző poharakat! 

Mivel finom mesterműveket fog készíteni, legyenek hozzájuk különféle poharai: 

- boros-, gyümölcsleves és vizespoharak 
- magas poharak a higított italokhoz 
- alacsony poharak az erősebb alkoholokhoz 
- martinis poharak 

Figyeljen rá, hogy kétszer annyi pohara legyen, mint ahány vendég lesz. 

Töltse fel a készletet! 

Mielőtt elkezdődik a buli, kérdezze meg a vendégeket, mit isznak. Egy kétórás partihoz a következőket szerezze be: 

- 1 üveg bor/2 vendég 
- 6 doboz sör/2 vendég 
- szeszes italok a különféle koktélokhoz (vodka, rum, gin, whiskey, tequila, különböző likőrök) 

Ne feledkezzen meg az egyéb hozzávalókról sem, mint narancslé, kóla, szóda, grenadine, paradicsomlé, Tabasco, citrom, lime, mentalevél, kandírozott és friss gyümölcsök a díszítéshez stb.


Legyen elektromos és kézi shakere is 

Ha koktélparti, akkor kötelező a shaker. Hasznos, ha van elektromos turmixgépe, mert bizonyos koktélokhoz mindkettő kell. Nem árt, ha van több kézi shakere, szűrője, kanala és egyéb kelléke – ha a buli beindul, a vendégek elkezdenek kísérletezni, és maguk is keverhetnek koktélokat. 

Írja ki egy taxitársaság telefonszámát 

Mielőtt a vendégek távoznak, kínálja meg őket kávéval, de ne feledje, hogy a kávé nem józanítja ki őket. Minden eshetőségre felkészülve készítse elő egy megbízható taxitársaság számát, vagy jó házigazda módjára vigye haza vendégeit saját maga. 

Készítse elő a helyet! 

Ha csak koktélpartiról van szó, és nem vacsoráról, akkor 2 személyenként egy szék elég lesz. Ha nem tud mindenki leülni, az emberek aktívabbak, és többet beszélgetnek egymással. Ha olyanok is vannak, akik nem ismernek senkit, és ezért egy kicsit szégyenlősebbek, hívja meg őket a bárpulthoz, ahol koktélt készít nekik. A többiek közül sokan csatlakozni fognak, és így a kevésbé nyitottak is könnyebben teremtenek kapcsolatot a számukra idegen vendégekkel. 

Tanuljon meg koktélokat keverni! 

Ha nem tud italokat keverni, menjen el egy koktélbárba, és figyelje meg, hogyan csinálja a bárpultos. Aztán keresse meg a recepteket az interneten – merthogy egy csomót lehet találni -, és próbálja összeállítani a koktélokat egy vagy két nappal a buli előtt.


Íme 3 egyszerű, de nagyon finom koktél, amit első alkalommal készíthet: 

Jéghideg koktélok forró partikhoz 

Blue moon 
- 2 cl gin 
- 2 cl blue curacao 
- 1 dl l pezsgő 
- 4 db jégkocka 
- 1 szelet carambola 

Tegyen jeget egy keverőpohárba, majd adja hozzá a gint és a blue curacaót (keserű narancsból készült édes likőr). Alaposan rázza össze, és egy szűrőn keresztül öntse egy pezsgőspohárba. A végén adja hozzá a pezsgőt. A poharat díszítse egy szelet carambolával. 

Scarlett O'Hara 

- 4 cl Southern Comfort whiskey
- 2 cl áfonyaszirup 
- 4 kanál friss citromlé 
- 3 jégkocka 

Tegye az összetevőket egy shakerbe, és rázza össze alaposan. Öntse a kész koktélt egy pohárba, és így kínálja. 

Acapulco 
- 4 cl tequila 
- 4 cl fehér rum 
- 8 cl ananészlé 
- 4 cl grapefruitlé 
- 1 kanál kókusztej 
- 2 jégkocka 
- 1 szelet carambola koktélcseresznye 

Keverje össze a tequilát, fehér rumot, ananász- és grapefruitlét egy elektromos turmixgépben. Ezután tegyen jégkockákat egy kézi shakerbe, és öntse bele a keveréket. Rázza össze jól, és szűrőn keresztül töltse az egészet egy pohárba. Díszítse egy szelet carambolával, és egy koktélcseresznyével. 

Azokról se feledkezzen meg, akik előnyben részesítik az alkoholmentes koktélokat, vagy nem ihatnak, mert vezetnek. A frissen facsart gyümölcslevekből készült italok elkészítésében nélkülözhetetlen egy jó gyümölcscentrifuga. Segítségével, és egy kis tej és cukor hozzáadásával pillanatok alatt finom turmixokat készíthet vendégeinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.