Vége a kézfogásnak?

Jobb öklözni, mint fogdosni

Egészségesebb üdvözlés az öklök összeütése, mint a kézfogás - erre jutott néhány brit kutató, miután elemezték a baktériumok cserélődését a különféle üdvözlési formák után.

2014.07.29 11:29MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Pong

Egészségesebb üdvözlés az öklök összeütése, mint a kézfogás, mivel csak huszadannyi baktérium cserél így gazdát.

Még a kitárt tenyerek összecsapásánál is biztonságosabb, bár akkor is kevesebb mint fele annyi baktériumot terjesztenek az egymást üdvözlők - derült ki egy hétfőn megjelent brit tanulmányból.

A tiszta kezek fontossága nem újdonság az orvostudományban, ám több tanulmány foglalkozott a kilincsek és más felületekről származó kórokozókkal, mint a kézfogás higiéniájával.

David Whitworth, a walesi Abersytwythi Egyetemen végzett kutatás vezetője szerint a kézfogásnak van alternatívája: az öklök egymáshoz érintése vagy a "high five", a feltartott, nyitott tenyerek összeütése.

Kutatási célból egy tanítványával, Sara Melával több tucatszor kezet ráztak, összecsapták öklüket vagy tenyerüket. Eközben egyikük baktériumokkal teli, a másik steril kesztyűt viselt. Minden egyes üdvözlés után megszámolták, mennyi kórokozó cserélt gazdát.

Eredményeiket az American Journal of Infection Control című szaklap tette közzé (http://www.ajicjournal.org). Attól egészségesebb az öklös üdvözlés, hogy kisebb felületek találkoznak egymással. Mind a három köszönési formánál festékkel ellenőrizték, mekkorák ezek a felületek.

"A tanulmány új, ám az eredmények nem meglepőek. Kórházakban nem nagyon láttam öklöket vagy tenyereket összeütni köszönéskor, a parolázás sokkal gyakoribb, bár alapos kézmosásnak kell követnie" - magyarázta a folyóiratot kiadó járványügyi szervezet elnöke, Mary Lou Manning.

Whitworth azonban azt reméli, a szabályok változhatnak. "Kórházakban tényleg nem kellene kezet rázni, felesleges kockázatot jelent" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.