Nem mindig a porckopás a felelős

Nyáktömlő-gyulladás állhat a térdfájás mögött

A térdfájdalom sokak visszatérő vagy állandó problémája, mely a fiatalabbakat ugyanúgy érintheti, mint az idősebb korosztály tagjait. A leggyakoribb porckopás mellett egyre többször a nyáktömlő-gyulladás a felelős.

2014.07.28 10:29ma.hu

Nyáktömlők a testben

A testben lévő izmok, csontok, inak közt úgynevezett nyáktömlők helyezkednek el, melyek a csontokon való könnyed, akadálytalan mozgást biztosítják. Testszerte számtalan helyen fellelhetőek, pl. a könyöknél, vállnál, térdnél. Ez utóbbinál több nyáktömlő is található, így ez a rész különösen ki van téve nyáktömlők gyulladásának. Ez leggyakrabban sérülések, rheumatoid arthritis, fertőzés, illetve sok térdelés következtében jön létre, amikor nagy mennyiségű folyadék, esetleg vér halmozódik fel a bursa (nyáktömlő) zsákjában.

A nyáktömlők ekkor begyulladnak, megdagadnak, fájdalmasan feszülnek - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája. A térd nyáktömlő gyulladásánál a leggyakrabban érintett a térdkalács előtt elhelyezkedő prepatellaris bursa.

Fotó: freedigitalphotos.net/scottchan

A térd nyáktömlő-gyulladásának tünetei

• térdfájdalom (a bursa elhelyezkedésétől függően a térd mögött, illetve elöl)
• duzzanat
• a térd meleg tapintású, vörös színű
• mozgáskorlátozottság

Forduljon orvoshoz, hogy ne terjedjen a gyulladás

Sajnos nem ritkán előfordul, hogy kezeletlen esetben a gyulladás továbbterjed, nagyobb fájdalmat okozva. Éppen ezért érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, aki fizikális vizsgálattal és a páciens elmondása alapján nagy biztonsággal felállíthatja a diagnózist. A térdfájdalom legjobb kezelési módja egyrészt a nyáktömlő tartalmának leszívása, másrészt az aktív fájdalomcsillapítás, azon belül is az injekciós-infiltratív terápia. Ekkor az érintett területre beadott injekció hatékonyan csökkenti a gyulladást, így a fájdalmat is.

Már az első alkalom jelentős javulást hozhat, ám súlyosságától függően szükséges lehet a kezelés ismétlése a maximális gyógyulás érdekében. Dr. Váradi Éva szerint a módszert érdemes guna-terápiával, lézerkezeléssel is kiegészíteni, mivel ezek pluszban hozzájárulnak a gyulladásért felelős anyagok elszállításához és a mielőbbi panaszmentesség eléréséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.