Fontos megelőzni a koraszülések egy részét

A fertőzések koraszülést okozhatnak

A koraszüléseket jelentős számban okozzák diagnosztizálatlan fertőzések, állapították meg amerikai kutatók a kiírt idő előtt vajúdni kezdő nőktől vett magzatvízminták elemzése alapján.

2008.08.26 17:37MTI

A kaliforniai Stanford Egyetem munkatársai a vizsgált minták 15 százalékában találtak baktériumokat és gombákat. Minél súlyosabb volt a fertőzés, annál nagyobb volt annak valószínűsége, hogy a baba túl korán, vagy betegen jött világra - közölték a kutatók a PLoS One (Public Library of Science) című nyílt internetes tudományos portálon. "Ha megelőzhetnénk ezeket a fertőzéseket, vagy hamarabb észrevennénk, elejét vehetnénk a koraszülések egy részének" - véli Dan DiGiulio, a tanulmányban közreműködő egyik kutató. 

Az Egyesült Államokban egyre több a koraszülés, a szülések 12 százaléka a 37. terhességi hét előtt zajlik le. DiGiulio csoportja kórokozók genetikai anyagát, DNS-darabkáit kereste azokban a magzatvízmintákban, melyeket 166 olyan nőtől nyertek, akiknél a kiírt idő előtt túl korán indult meg a szülés 1998 októbere és 2002 decembere között a Detroiti Orvosi Központban.
 
A minták közül 25 baktériummal vagy gombával fertőzött volt. Eközben legalább egy, eddig nem ismert organizmust, új fajt is találtak a kutatók. Mind a 25 nő, akinek magzatvize fertőzött volt, megszülte korábban gyermekét, míg a nem fertőzöttek közül 53 nőnél sikerült leállítani a fájásokat. A csoport jelenleg azon dolgozik, hogyan lehetne megállapítani idejében a fertőzéseket, ezáltal megelőzni a koraszülések egy részét. 

Ennek megállapításához David Relman mikrobiológus, a tanulmány vezető szerzője irányításával és az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) támogatásával most kétezer nőtől vesznek magzatvízmintát terhessége második trimeszterében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.