Megy a gőzös, megy a gőzös... Sanghajba!

Több mint 100 millióan pattantak vonatra

El tudja képzelni, milyen lehet az, amikor 106 millió kínai kvázi egyszerre akar vonatozni?

2014.07.15 14:45MTI
Forrás: Wikipedia

Mintegy 106 millióan utaztak vasúttal Kínában a főszezon kezdetének számító július első két hetében, ami 13,8 százalékkal haladta meg a tavaly azonos időszakban mért forgalmat a kínai vasúttársaság adatai szerint.

A legnagyobb napi roham július 12-én volt, ekkor 8,12 millióan utaztak vasúton. A forgalomnövekedés oka elsősorban a diákok nyári vakációjának kezdete - tájékoztatott a kínai vasúttársaság.

A nagysebességű vonatok egyre jobban terjednek a világ legnépesebb országában. Több mint 2600 ilyen vonat működik Kínában, amelyek naponta átlagosan 2,76 millió utast szállítanak. A nagysebességű vonatok a teljes utasforgalom több mint harmadát tették ki az utóbbi két hétben. A legnépszerűbb járatok a Peking-Kanton napi 405 ezer utassal és a Peking-Sanghaj vonal napi 355 ezer utassal.

A nagysebességű vasúthálózat fejlesztése 2007-ben kezdődött Kínában, a hálózat hossza tavaly év végén már a 10 ezer kilométert is meghaladta. A közlekedési minisztérium korábbi bejelentése szerint annak hosszát 2015 végére 18 ezer kilométerre kívánják növelni. Kínában van a világ leghosszabb vonala, de az országban tesztelik az eddig ismert leggyorsabb, az óránként 575 kilométeres sebesség elérésére is képes vonatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.