42 klinikai kísérletet végeztek a gyermekeken

49 kisgyermek halt meg az indiai kísérletek következtében

Az utóbbi két és fél évben 49, egy évnél fiatalabb csecsemő hunyt el az All India Egészségtudományi Intézet (AIIMS) gyógyszerkísérleteinek következtében.

2008.08.23 12:59medipress.hu

Right to Information (RTI) kérdéseire válaszolva az AIIMS képviselői beismerték, hogy a 4142 csecsemő-akik közül 2728 egy éven aluli volt-részvételével készült klinikai kísérleteik során 49 haláleset történt 2006. január elseje óta. Az intézet ez idő alatt 42 klinikai kísérletet végzett a gyermekeken. Az AIIMS nyilatkozata szerint a kísérletek során 1,18 százalék volt a halálozási arány. 

A klinikai kísérletek a különböző terápiás eljárások hatékonyságának tesztelésére használt vizsgálattípusok, amelyek a gyógyszerek, vakcinák és eszközök engedélyeztetésének utolsó állomását jelentik. Az AIIMS kísérleteiben leggyakrabban külföldi gyógyszereket teszteltek. Az utóbbi időkben Indiában rendkívüli módon megnőtt a klinikai tesztek előfordulása.
 
A Tervezési Tanács adatai szerint a közelmúltban 139 új klinikai kísérletet végeztek az országban. Az AIIMS szóvivői szerint öt különböző külföldi gyógyszert teszteltek a kísérleteik során: cink tablettát krónikus cinkhiányra, olmesartant és andvalsartant vérnyomásproblémákra, rituximabot krónikus fokális encephalitisre és gén-aktivált emberi glükocerebrozidázt a Gaucher-kór kezelésére, amely elsősorban a májat érinti. 

"Sok esetben, bár az AIIMS tájékoztatta a szülőket az esetleges veszélyekről, a családok-mivel a legtöbben írástudatlanok és szegények voltak-nem tudták felmérni, minek teszik ki gyermekeiket a teszteken való részvétellel" - nyilatkozta Rahul Verma, az Ritka Vércsoportok és Kongenitális Zavarok Alapítvány nevű kormányon kívüli szervezet munkatársa. Az AIIMS szakértő szerint a dolog nem ilyen egyszerű, sokan ugyanis a klinikai kísérletek nélkül is meghaltak volna, sok esetben pedig nem is kaptak gyógyszert a gyerekek, a kutatás bizonyos szakasza ugyanis csak az ellátások hatását vizsgálta (pl. nővéri gondozás). 

"Az AIIMS-ben végzett klinikai kutatások mind szigorú egészségügyi és biztonsági előírások szerint zajlanak, az abban részt vevők családjait pedig előzetesen tájékoztattuk a veszélyekről és komplikációkról, amelyek a kísérletek közben adódhatnak" - nyilatkozta az AIIMS szóvivője. "A kérdés csak az - nyilatkozta Mr. Verma - ha egy olyan családot tájékoztatunk összetett orvosi eljárásokról, akinek tagjai sem írni, sem olvasni nem tudnak, azok vajon mennyit fognak érteni belőle?".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.