Akár 2 kilométerrel távolabb is veszélyes lehet!

Növelik az autizmus kockázatát a növényvédő szerek

Kétharmaddal nagyobb a tünetek kialakulásának esélye annál a gyermeknél, akinek édesanyja várandósan olyan mezőgazdasági üzem közelében él, ahol kártevőirtókat használnak.

2014.06.24 18:15MTI
Forrás: Wikipedia

A kutatók körülbelül ezer kaliforniai autista gyermek édesanyjának lakóhelyét vetették össze a kereskedelmi forgalomban lévő növényvédő szerek használatának adataival. Az anyák egy autizmusról szóló kutatás résztvevői voltak.

"Azt vizsgáltuk, hogy hol laktak az édesanyák a várandósságuk alatt, a szülés előtt és után. Megállapítottuk, hogy az autizmussal vagy más mentális lemaradással diagnosztizált gyermekek anyukái közül sokan olyan helyen laktak, amelynek közelében többféle kártevőirtót is intenzíven használtak" - mondta Irva Hertz-Picciotto, a kaliforniai Davis Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A tanulmány résztvevőinek egyharmada 1,25-1,75 kilométerre élt olyan helyektől, ahol növényvédő szereket vettek igénybe. A kutatók megállapították, hogy különösen azoknál a gyermekeknél volt magas az autizmus kockázata, akik a várandósság második vagy harmadik harmadában voltak kitéve a szerek hatásának.

A tudósok úgy vélik, hogy a magzat agyfejlődése valószínűleg különbözően reagál ezekre a vegyi anyagokra. "Most azt kell megvizsgálni, hogy a várandós kismamák mely csoportjai reagálnak különösen érzékenyen a kártevőirtókra" - mondta Janie Shelton, a tanulmány társszerzője. Hozzátette: az üzenet igen világos, a terhes nők lehetőleg kerüljék az érintkezést ezekkel az anyagokkal.

Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a társas viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás zavarában jelentkezik. Eredetének pontos okai ismeretlenek, a vizsgálatok azt mutatják, hogy kialakulása valószínűleg genetikai és környezeti tényezők számlájára írható.

Az autizmus a világon körülbelül minden századik embert érinti. A legújabb amerikai statisztikák szerint előfordulása az Egyesült Államokban gyakoribb, 68 személyből egyet súlyt az idegi-fejlődési zavar, bár ezek között enyhébb esetek is lehetnek, mivel a tünetek jobb felismerése miatt az orvosok több esetet diagnosztizálnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.